Ostrygi smażone

Przepis na Ostrygi smażone
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Ostrygi smażone to ostrygi w chrupiącej panierce z krakersów, smażone na głębokim tłuszczu. Polecamy wszystkim amatorom owoców morza.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić ostrygi smażone

  1. Przygotować ciasto na panierkę: wymieszać jajka z mlekiem i doprawić solą i pieprzem.
  2. Ostrygi umyć i otworzyć za pomocą specjalnego nożyka. Odcedzić je na durszlaku i dodać do ciasta.
  3. W międzyczasie zmiksować krakersy w robocie kuchennym, aby pozostały z nich bardzo drobne okruszki.
  4. Zmiksowane krakersy włożyć do miski lub do woreczka foliowego i wrzucać do nich opanierowane w cieście ostrygi, po kilka na raz. Dobrze pokryć ostrygi krakersami.
  5. Do głębokiej patelni wlać olej do głębokiego smażenia na grubość ok. 3 cm i dobrze go rozgrzać.
  6. Na rozgrzany olej wrzucać ostrygi i smażyć z każdej strony po 2 minuty. Powinny się ładnie przybrązowić i mieć chrupiącą skórkę.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.