Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Pączki bez drożdży
30 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 2 łyżki białego octu 5% (można rozcieńczyć zwykły ocet 10% wodą 1:1)
- 6 łyżek (90 ml) mleka
- 2 łyżki margaryny do wypieków
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 litr oleju do głębokiego smażenia
- 1/2 szklanki cukru pudru (do posypania)
Jak zrobić pączki bez drożdży
- Do mleka dodać ocet i odstawić na kilka minut, aż zgęstnieje.
- Zmiksować margarynę z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wanilię i dokładnie zmiksować.
- Przesiać mąkę z sodą i solą. Dodawać do masy na przemian z mlekiem, dobrze miksując.
- Wyłożyć ciasto na powierzchnię posypaną mąką. Rozwałkować na grubość niecałego centymetra. Wykroić kółka od szklanki. Można w nich wykroić mniejsze dziurki w środku, jeśli chcemy żeby pączki były „z dziurką”. Odłożyć na 10 minut.
- W garnku rozgrzać olej do 190 stopni C. Smażyć pączki, odwracając raz, aż będą złociste.
- Wyciągać łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Posypywać cukrem pudrem kiedy są jeszcze ciepłe.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze