Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pączki z konfiturą
45 min + wyrastanie
średni
02.11.2023
Pączki z konfiturą to tradycyjne, klasyczne pączki z nadzieniem z wybranej konfitury (polecamy domową konfiturę różaną). Zasmakują domownikom i gościom w każdym wieku.
Spis treści:
Składniki
- 500 g mąki i jeszcze trochę do zagniatania
- 125 ml mleka
- 60 g cukru
- 40 g drożdży
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- tłuszcz do smażenia
- 200 g konfitury
- cukier puder do posypania
Jak zrobić pączki z konfiturą
- Wsypać mąkę do miski i zrobić na środku wgłębienie. Podgrzać 50 ml mleka do letniej temperatury, rozpuścić cukier, dodać drożdże i zmieszać. Wlać mieszaninę do wgłębienia w mące i lekko przysypać z wierzchu.
- Nakryć i odstawić, żeby drożdże rosły, aż na mące, pojawią się pęknięcia.
- Dodać do zaczynu resztę mleka, żółtko, sól i skórkę cytryny, wyrabiać mikserem. Nakryć ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Silnie wyrabiać rękami około 5 minut, uderzając ciastem o blat.
- Rozwałkować ciasto na placek grubości około 2,5 cm, wykroić z placka 12 krążków o średnicy około 8 cm. Odłożyć je na 15 minut, żeby wyrosły.
- Rozgrzać tłuszcz do temperatury 180°C. Krążki ciasta wrzucać do tłuszczu i smażyć, aż od spodu będą złotobrązowe. Obrócić i smażyć drugą stronę. Gotowe wykładać na papierowy ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Włożyć konfiturę do rękawa cukierniczego z długą, wąską końcówką. Wstrzyknąć nieco konfitury w sam środek każdego pączka. Posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze