Pączki z konfiturą

Przepis na Pączki z konfiturą
Czas przygotowania45 min + wyrastanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pączki z konfiturą to tradycyjne, klasyczne pączki z nadzieniem z wybranej konfitury (polecamy domową konfiturę różaną). Zasmakują domownikom i gościom w każdym wieku.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pączki z konfiturą

  1. Wsypać mąkę do miski i zrobić na środku wgłębienie. Podgrzać 50 ml mleka do letniej temperatury, rozpuścić cukier, dodać drożdże i zmieszać. Wlać mieszaninę do wgłębienia w mące i lekko przysypać z wierzchu.
  2. Nakryć i odstawić, żeby drożdże rosły, aż na mące, pojawią się pęknięcia.
  3. Dodać do zaczynu resztę mleka, żółtko, sól i skórkę cytryny, wyrabiać mikserem. Nakryć ciasto i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  4. Silnie wyrabiać rękami około 5 minut, uderzając ciastem o blat.
  5. Rozwałkować ciasto na placek grubości około 2,5 cm, wykroić z placka 12 krążków o średnicy około 8 cm. Odłożyć je na 15 minut, żeby wyrosły.
  6. Rozgrzać tłuszcz do temperatury 180°C. Krążki ciasta wrzucać do tłuszczu i smażyć, aż od spodu będą złotobrązowe. Obrócić i smażyć drugą stronę. Gotowe wykładać na papierowy ręcznik kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Włożyć konfiturę do rękawa cukierniczego z długą, wąską końcówką. Wstrzyknąć nieco konfitury w sam środek każdego pączka. Posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.