Pad thai z kurczakiem

Przepis na Pad thai z kurczakiem
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pad Thai z kurczakiem to klasyczne wydanie tego tajskiego dania. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw azjatyckiego street foodu. Bez problemu przygotujesz pad thai w domu, zapoznaj się z naszym przepisem.

Składniki

  • 285 g makaronu ryżowego
  • 4 łyżki miękkiego brązowego cukru
  • 120 ml sosu rybnego
  • 80 ml sosu sojowego
  • 5 łyżek pasty tamaryndowej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 350 g kurczaka pokrojonego w cienkie paski
  • 180 g twardego tofu pokrojonego w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 150 g kiełków sojowych
  • 1 limonka pokrojona w kliny

Promocje na składniki

Jak zrobić pad thai z kurczakiem

  1. Makaron zalać wodą i moczyć aż zmięknie – ok. 5 minut.
  2. Wymieszać cukier z sosem sojowym, sosem rybnym i pastą tamaryndową.
  3. W woku rozgrzać olej na dość dużym ogniu. Dodać kurczaka i tofu. Mieszać, aż kurczak się usmaży (ok. 5 minut).
  4. Dodać czosnek i pastę krewetkową, wymieszać.
  5. Gotować przez 2 minuty, a następnie dodać odcedzony makaron i sos. Gotować, mieszając, aż makaron będzie miękki (3-5 minut).
  6. Odsunąć makaron na jedną stronę woka. Na drugą stronę woka wbić jajka, rozmieszać i smażyć jak jajecznicę, aż się zetną. Wymieszać jajka z makaronem.
  7. Nakładać na talerze i udekorować szczypiorkiem, kiełkami i orzeszkami. Dodać po kawałku limonki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.