Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Pad Thai
25min
średni
02.11.2023
To słynne, aromatyczne danie kuchni tajskiej w stylu stir-fry, które w swoim składzie ma m.in. makaron ryżowy, krewetki, kiełki fasoli mung, jajka i prażone orzeszki ziemne. Nasz przepis, który prezentuje składniki i kroki, potrzebne do wykonania tej potrawy, znaleźć można poniżej.
Spis treści:
Składniki
- 200 g makaronu ryżowego
- 200 g mrożonych krewetek
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 100 g kiełków fasoli mung
- mały pęczek cebuli dymki, pokrojony
- 2 rozbite jajka
- 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- mała porcja liści kolendry
Jak zrobić pad thai
- Do wrzątku wrzuć makaron i gotuj przez 3 minuty, dodając krewetki na ostatnią minutę. Odcedź i odstaw na bok.
- Podgrzej olej na dużej patelni. Podsmaż makaron, krewetki, groszek, kiełki fasoli i cebulę, mieszaj od czasu do czasu, aby olej był dobrze rozprowadzony.
- Przemieść wszystko na jedną stronę patelni i wlej jajko. Kiedy lekko się zetnie, zacznij wszystko dobrze mieszać.
- Dodaj orzeszki ziemne, sos sojowy i słodki chili. Posyp kolendrą i podawaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze