Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Paluchy drożdżowe z serem
30 min
średni
02.11.2023
Paluchy drożdżowe z serem to wypiekane w domu, podłużne paluchy chlebowe z dodatkiem startego żółtego sera. Taki paluchy świetnie smakują posmarowane masłem lub jako dodatek do wielu zup. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 250 g margaryny
- 100 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru pudru
- 500 g (3 szklanki) mąki
- 250 ml (1 szklanka) śmietany 18%
- 1 łyżka smalcu
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 białko
- 20 g grubo startego żółtego sera
Jak zrobić paluchy drożdżowe z serem
- Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Margarynę rozpuścić w rondlu na średnim ogniu. Lekko przestudzić.
- W osobnej misce rozetrzeć drożdże z łyżką cukru pudru.
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać 2 całe jajka i 2 żółtka, smalec, śmietanę, rozpuszczoną margarynę i drożdże roztarte z cukrem pudrem. Wyrobić ciasto.
- Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości około 0,5 cm. Pokroić w paseczki długości 15 cm i szerokości 1 cm. Posmarować białkiem i posypać żółtym serem.
- Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku aż ser się stopi i lekko przyrumieni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze