Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Parmezanowe muffinki
35 min
średni
02.11.2023
Parmezanowe muffinki to wytrawne muffinki z dodatkiem bazylii, tymianku, cebuli dymki, jogurtu i tartego parmezanu, które można urozmaicić wybranymi przez siebie dodatkami, np. suszonymi pomidorami czy bekonem. Polecamy na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia.
Składniki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 gałązek tymianku
- 1 garść listków bazylii
- 3 cebule dymki
- 75 g kaszki kukurydzianej
- 60 g tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 160 ml mleka
- 2 jajka
- 150 g jogurtu
- Wybrane dodatki, np. suszone pomidory czy bekon
Jak zrobić parmezanowe muffinki
- Rozgrzać piekarnik do 190°C. Foremki wyłożyć papilotkami.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Umyć, osuszyć i drobno posiekać tymianek i bazylię. Oczyścić dymkę i pokroić w cienkie plasterki.
- Dodać do miski z mąką wraz ziołami, kaszką kukurydzianą i parmezanem.
- W innej misce wymieszać energicznie oliwę z jogurtem, mlekiem i jajkami. Dodać do mąki z dodatkami. Dużą trzepaczką do piany lekko wymieszać. Dodać wybrane dodatki.
- Do każdej foremki nałożyć 3 łyżeczki ciasta, z wierzchu posypać kaszką kukurydzianą. Piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż staną się złotożółte.
- Wyjąć i postawić na 10 minut w formie na drucianej podstawce. Potem wyjąć muffinki z formy i odstawić do wystygnięcia. Od razu podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze