Parmezanowe muffinki

Przepis na Parmezanowe muffinki
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Parmezanowe muffinki to wytrawne muffinki z dodatkiem bazylii, tymianku, cebuli dymki, jogurtu i tartego parmezanu, które można urozmaicić wybranymi przez siebie dodatkami, np. suszonymi pomidorami czy bekonem. Polecamy na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić parmezanowe muffinki

  1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Foremki wyłożyć papilotkami.
  2. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Umyć, osuszyć i drobno posiekać tymianek i bazylię. Oczyścić dymkę i pokroić w cienkie plasterki.
  3. Dodać do miski z mąką wraz ziołami, kaszką kukurydzianą i parmezanem.
  4. W innej misce wymieszać energicznie oliwę z jogurtem, mlekiem i jajkami. Dodać do mąki z dodatkami. Dużą trzepaczką do piany lekko wymieszać. Dodać wybrane dodatki.
  5. Do każdej foremki nałożyć 3 łyżeczki ciasta, z wierzchu posypać kaszką kukurydzianą. Piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż staną się złotożółte.
  6. Wyjąć i postawić na 10 minut w formie na drucianej podstawce. Potem wyjąć muffinki z formy i odstawić do wystygnięcia. Od razu podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.