Pasta z fasoli z chili i żurawiną

Przepis na Pasta z fasoli z chili i żurawiną
Czas przygotowania15 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kanapkowa pasta z czerwonej fasoli z dodatkiem chili i żurawiny to nieoczywiste połączenie smakowe, które stanowi świetny dodatek do bagietki, tosta czy pełnoziarnistej bułki. Jest to świetna opcja zarówno na śniadanie, jak i na małe co nieco w ciągu dnia.

Składniki

  • puszka czerwonej fasoli (u mnie gotowanej na parze)
  • dwie płaskie łyżki suszonej żurawiny (wcześniej zalane wrzątkiem)
  • świeża papryczka chilli
  • kilka suszonych pomidorów – u mnie 4 duże
  • pół posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

Promocje na składniki

Jak zrobić pasta z fasoli z chili i żurawiną

  1. Odlej zalewę z puszki, dwukrotnie przepłucz fasolę zimną wodą i przesyp ją do wysokiego naczynia.
  2. Dodaj resztę składników: żurawinę, posiekaną natkę pietruszki, suszone pomidory, oliwę, sporą szczyptę soli i posiekaną papryczkę chilli. Jeśli lubisz mocno pikantne smaki – dodaj papryczkę razem z pestkami, jeśli nie – usuń je.
  3. Wszystko miksuj blenderem, by uzyskać konsystencję kremowej pasty. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolej jeszcze trochę oliwy. Sprawdź, czy jest odpowiednio słona i ostra, jeśli nie – doprawiaj według gustu.
  4. Podawaj na świeżym chlebie, najlepiej z pomidorkami koktajlowymi i marynowanymi oliwkami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.