Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pasztet z czerwonej soczewicy
70min
średni
Ten pasztet z soczewicy czerwonej z dodatkiem batata to alternatywa dla klasycznego pasztetu. Dobrze doprawiony będzie wspaniale komponował się ze świeżym pieczywem, np. bagietką lub chlebkiem pita.
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek, plus dodatkowo do pokropienia
- ½ cebuli, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę
- 140 g czerwonej soczewicy
- 3 gałązki tymianku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
- chlebek pita
Jak zrobić pasztet z czerwonej soczewicy
- Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebulę i powoli smaż, aż będzie miękka i złota.
- Dosyp paprykę i smaż przez kolejne 2 minuty, następnie dodaj słodkiego ziemniaka, soczewicę, tymianek i bulion. Następnie gotuj przez 20 minut lub do momentu, aż ziemniak i soczewica będą miękkie.
- Dodaj ocet i trochę przypraw, dobrze poduś, aż uzyskasz teksturę, którą lubisz (lub zblenduj).
- Chłodź przez 30 min lub dłużej, aż stężeje, następnie skrop oliwą z oliwek i posyp gałązkami tymianku, jeśli chcesz. Podawaj z chlebkiem pita.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze