Pasztet z czerwonej soczewicy

Przepis na Pasztet z czerwonej soczewicy
Czas przygotowania70min
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Ten pasztet z soczewicy czerwonej z dodatkiem batata to alternatywa dla klasycznego pasztetu. Dobrze doprawiony będzie wspaniale komponował się ze świeżym pieczywem, np. bagietką lub chlebkiem pita.

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek, plus dodatkowo do pokropienia
  • ½ cebuli, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę
  • 140 g czerwonej soczewicy
  • 3 gałązki tymianku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • chlebek pita

Promocje na składniki

Jak zrobić pasztet z czerwonej soczewicy

  1. Rozgrzej olej na dużej patelni, dodaj cebulę i powoli smaż, aż będzie miękka i złota.
  2. Dosyp paprykę i smaż przez kolejne 2 minuty, następnie dodaj słodkiego ziemniaka, soczewicę, tymianek i bulion. Następnie gotuj przez 20 minut lub do momentu, aż ziemniak i soczewica będą miękkie.
  3. Dodaj ocet i trochę przypraw, dobrze poduś, aż uzyskasz teksturę, którą lubisz (lub zblenduj).
  4. Chłodź przez 30 min lub dłużej, aż stężeje, następnie skrop oliwą z oliwek i posyp gałązkami tymianku, jeśli chcesz. Podawaj z chlebkiem pita.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.