Pasztet z fasoli z suszoną śliwką

Przepis na Pasztet z fasoli z suszoną śliwką
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pasztet z fasoli z aromatycznymi przyprawami i suszoną śliwką jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego pasztetu. Nada się zarówno do kanapek, jak i jako oryginalna przystawka.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pasztet z fasoli z suszoną śliwką

  1. Cebulę i gruszkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę z dodatkiem goździków, liści laurowych, szczypty soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną gruszkę i wszystko razem dusimy kilka minut, do przyjemnej miękkości składników.
  2. Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok.
  3. Ugotowaną lub konserwową (wypłukaną z zalewy i odcedzoną!) fasolę łączymy z cebulą i gruszką (wcześniej wyjmujemy goździki i listki laurowe). Całość dokładnie miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
  4. Tak przygotowaną, zmieloną na gładki krem masę doprawiamy resztą składników: sosem sojowym, pieprzem, solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, gałką muszkatołową, musztardą, solą, Dodajemy olej oraz płatki owsiane lub bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie dosmaczamy.
  5. Masę na pasztet przekładamy do nasmarowanej olejem keksówki, na jej wierzch delikatnie wbijamy odcedzone z ciepłej wody śliwki (w całości lub pokrojone). Pasztet pieczemy w temperaturze 190 stopni, przez około 35-40 minut. Przez ostatnie 10 minut pieczenia warto przykryć wierzch folią aluminiową, by przesadnie się nie spiekł, a śliwki nie zgorzkniały.
  6. Po wyjęciu z „ognia” pozostawiamy w formie do wystygnięcia.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.