Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pasztet z fasoli z suszoną śliwką
60 min
średni
02.11.2023
Pasztet z fasoli z aromatycznymi przyprawami i suszoną śliwką jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego pasztetu. Nada się zarówno do kanapek, jak i jako oryginalna przystawka.
Składniki
- 2 puszki białej fasoli lub taka sama ilość fasoli ugotowanej
- 3 małe cebule
- 1 gruszka
- garść suszonych śliwek
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- 3 małe ząbki czosnku
- łyżka musztardy
- łyżka majeranku
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- łyżka sosu sojowego (dostępny w wersji bezglutenowej)
- 6 łyżek bułki tartej lub mielonych płatków owsianych (oba produkty znajdziemy w wersji bezglutenowej)
- 1/3 szklanki oleju + odrobina do podsmażenia cebulki
Jak zrobić pasztet z fasoli z suszoną śliwką
- Cebulę i gruszkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę z dodatkiem goździków, liści laurowych, szczypty soli i pieprzu. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną gruszkę i wszystko razem dusimy kilka minut, do przyjemnej miękkości składników.
- Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok.
- Ugotowaną lub konserwową (wypłukaną z zalewy i odcedzoną!) fasolę łączymy z cebulą i gruszką (wcześniej wyjmujemy goździki i listki laurowe). Całość dokładnie miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
- Tak przygotowaną, zmieloną na gładki krem masę doprawiamy resztą składników: sosem sojowym, pieprzem, solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, gałką muszkatołową, musztardą, solą, Dodajemy olej oraz płatki owsiane lub bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie dosmaczamy.
- Masę na pasztet przekładamy do nasmarowanej olejem keksówki, na jej wierzch delikatnie wbijamy odcedzone z ciepłej wody śliwki (w całości lub pokrojone). Pasztet pieczemy w temperaturze 190 stopni, przez około 35-40 minut. Przez ostatnie 10 minut pieczenia warto przykryć wierzch folią aluminiową, by przesadnie się nie spiekł, a śliwki nie zgorzkniały.
- Po wyjęciu z „ognia” pozostawiamy w formie do wystygnięcia.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze