Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Pasztet z królika
180 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 400 g mięsa z królika razem z kośćmi (najlepiej przednie części królika)
- 300 g podgardla surowego
- 300 g chudego mięsa wieprzowego (np. od schabu, łopatki)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna jałowca
- 1/2 łyżki mielonego kminku
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 300 g wątroby wieprzowej (lub drobiowej)
- 2 średnie cebule
- 7 pieczarek (opcjonalnie)
- 2 łyżki masła
- 1 bułka kajzerka
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pasztet z królika
- Opłukane mięso królika, podgardle i wieprzowinę (bez wątroby), marchewkę, pietruszkę i czosnek włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek i jałowiec. Lekko osolić. Gotować powoli do miękkości – około 1,5 godziny.
- Pod koniec gotowania – na ostatnie 10 minut – dodać pokrojoną wątrobę.
- W tym czasie cebulę drobno pokroić i podsmażyć (zrumienić) na oleju.
- Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle na dość dużym ogniu, aby odparować z nich wodę.
- Odcedzić, ale nie wylewać wywaru. W wywarze namoczyć bułkę. Wyjąć i lekko odcisnąć.
- Ugotowane mięso, wątrobę, warzywa, czosnek, cebulę i bułkę zmielić przez maszynkę do mięsa (na drobnych oczkach). Wbić do masy 2 jajka, dodać podsmażoną cebulę i pieczarki i doprawić solą i pieprzem.
- Wyrobić masę ręką. Jeśli po wyrobieniu pasztet będzie wydawał się zbyt suchy można dodać trochę odłożonego wywaru.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
- 4 małe foremki (aluminiowe) albo jedną dużą wysmarować olejem lub masłem i lekko obsypać bułką tartą. Przełożyć pasztet do foremek do 3/4 wysokości i lekko potrząsnąć lub ugnieść pasztet.
- Piec przez ok. 50-60 minut (bez termoobiegu). Pasztet będzie gotowy gdy będzie odchodził lekko od ścianki foremki.
- Przed podaniem ostudzić.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze