Pieczarki z grillowaną polentą

Przepis na Pieczarki z grillowaną polentą
Porcje4 porcje
Czas przygotowania45 minut
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Grillowana polenta to łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które może być zarówno świetnym starterem na grillowej imprezie, jak i daniem głównym.

Składniki

  • Polenta:
  • 250g kaszy kukurydzianej błyskawicznej
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • Pieczarki i farsz:
  • 4 duże płaskie pieczarki (najlepiej pieczarki portobello)
  • 2½ łyżki oliwy z oliwek
  • 75 g pokruszonych orzechów włoskich
  • 180 g tofu (jedna kostka)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego estragonu
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczarki z grillowaną polentą

  1. Na małym palniku zagotuj wodę z solą i następnie wsypuj powoli kaszę kukurydzianą, jednocześnie mieszając. Gotuj przez ok. 5 minut.
  2. Dodaj świeży rozmaryn i oliwę i gotuj jeszcze przez ok. 1 minutę.
  3. Zagotowaną polentę, wylej na wyłożoną papierem blachę, wysmarowaną wcześniej oliwą. Polenta powinna mieć 2 cm grubości. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Rozgrzać grilla (lub piekarnik na funkcji grill) i wyłożyć rusz / blachę folią aluminiową lub położyć aluminiowe tacki do grillowania.
  5. Wytrzeć starannie pieczarki i odłamać nóżki (wykorzystać je do innego dania lub dodać do wywaru). Posmarować kapelusze od spodu łyżką oliwy z oliwek. Doprawić solą oraz pieprzem.
  6. Ułożyć blaszkami do góry na ruszcie / w piekarniku i piec przez ok. 5 minut, następnie odwrócić, posmarować ½ łyżeczki oliwy i piec przez kolejne 5 minut.
  7. Orzechy włoskie ułożyć na kawałku folii aluminiowej i piec przez ok. 2 minuty, aż się przyrumienią (uważać, żeby się nie przypaliły).
  8. Tofu wymieszać z uprażonymi orzechami i łyżką estragonu. Można doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Zastygniętą polentę kroimy na prostokątne kawałki.
  10. Plastry polenty posmarować z obu stron odrobiną oliwy i ułożyć na ruszcie aż się lekko zarumienią.
  11. Nałożyć farsz do pieczarek. Przewrócić plasterki polenty na drugą stronę. Piec przez 3 minuty, aż farsz i polenta ładnie się przyrumienią.
  12. Utrzeć olej z orzechów włoskich z octem. Dodać resztę estragonu i wymieszać.
  13. Nałożyć na podgrzane talerze po pieczarce i 2 plasterki opieczonej polenty. Skropić polentę dressingiem estragonowym.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.