Jak zrobić zupę gyros w Lidlomixie?
06.03.2024
Pieczeń doskonała
190 min
średni
02.11.2023
Pieczeń doskonała to delikatna, soczysta i aromatyczna pieczeń wołowa z dodatkiem ziemniaków i sosu własnego. Świetna jako syte pierwsze danie, zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad.
Spis treści:
Składniki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek, najlepiej extra virgin
- 1 kg karkówki wołowej, bez kości, o grubości około 7,5 cm, okrojonej z tłuszczu, zwiniętej i związanej
- 2 duże cebule, drobno posiekane
- 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 250 ml czerwonego lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
- 450 ml wywaru wołowego
- 600 g ziemniaków, najlepiej młodych, pokrojonych na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości
- sól i pieprz
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
Jak zrobić pieczeń doskonała
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i obrumienić je ze wszystkich stron na dość dużym ogniu, smażąc 6–8 minut. Przełożyć na talerz.
- Zmniejszyć nieco ogień. Wrzucić cebulę oraz czosnek. Smażyć 3 minuty, często mieszając, aż cebula zacznie mięknąć. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować minutę.
- Włożyć mięso z powrotem do naczynia żaroodpornego i wlać sos, który wyciekł. Dodać posiekany tymianek. Przykryć mięso pergaminem lub folią, podwijając rogi do góry, żeby nie stykały się z sosem. Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika na 2½ godziny.
- Około 20 minut przed końcem pieczenia mięsa doprowadzić wywar do wrzenia pod przykryciem w głębokim rondlu. Wrzucić ziemniaki. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu 12–15 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
- Wyjąć mięso z naczynia żaroodpornego i odstawić. Odtłuścić sos, zbierając tłuszcz łyżką z wierzchu lub używając gruszki do sosu. Doprawić solą i pieprzem.
- Odlać ziemniaki, zachowując wywar. Ułożyć warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć mięso. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do piekarnika na 20 minut, aż ziemniaki będą gotowe.
- Wyjąć mięso na deskę do krojenia, przykryć i odstawić na 10 minut.
- Pokroić mięso i ułożyć wraz z warzywami na podgrzanych talerzach. Polać sosem, posypać natką pietruszki i podawać natychmiast
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze