Pieczeń doskonała

Przepis na Pieczeń doskonała
Czas przygotowania190 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczeń doskonała to delikatna, soczysta i aromatyczna pieczeń wołowa z dodatkiem ziemniaków i sosu własnego. Świetna jako syte pierwsze danie, zarówno na codzienny, jak i świąteczny obiad.

Składniki

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek, najlepiej extra virgin
  • 1 kg karkówki wołowej, bez kości, o grubości około 7,5 cm, okrojonej z tłuszczu, zwiniętej i związanej
  • 2 duże cebule, drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 250 ml czerwonego lub białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
  • 450 ml wywaru wołowego
  • 600 g ziemniaków, najlepiej młodych, pokrojonych na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki natki pietruszki, posiekanej

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczeń doskonała

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Rozgrzać oliwę w dużym naczyniu żaroodpornym. Wrzucić mięso i obrumienić je ze wszystkich stron na dość dużym ogniu, smażąc 6–8 minut. Przełożyć na talerz.
  2. Zmniejszyć nieco ogień. Wrzucić cebulę oraz czosnek. Smażyć 3 minuty, często mieszając, aż cebula zacznie mięknąć. Wlać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować minutę.
  3. Włożyć mięso z powrotem do naczynia żaroodpornego i wlać sos, który wyciekł. Dodać posiekany tymianek. Przykryć mięso pergaminem lub folią, podwijając rogi do góry, żeby nie stykały się z sosem. Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do piekarnika na 2½ godziny.
  4. Około 20 minut przed końcem pieczenia mięsa doprowadzić wywar do wrzenia pod przykryciem w głębokim rondlu. Wrzucić ziemniaki. Przykryć i gotować na maleńkim ogniu 12–15 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
  5. Wyjąć mięso z naczynia żaroodpornego i odstawić. Odtłuścić sos, zbierając tłuszcz łyżką z wierzchu lub używając gruszki do sosu. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Odlać ziemniaki, zachowując wywar. Ułożyć warstwę ziemniaków w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć mięso. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do piekarnika na 20 minut, aż ziemniaki będą gotowe.
  7. Wyjąć mięso na deskę do krojenia, przykryć i odstawić na 10 minut.
  8. Pokroić mięso i ułożyć wraz z warzywami na podgrzanych talerzach. Polać sosem, posypać natką pietruszki i podawać natychmiast

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.