Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Pieczona gęś
200 min + marynowanie
średni
02.11.2023
Pieczona gęś to smakowita, soczysta, delikatna i aromatyczna pieczeń, która świetnie sprawdzi się na obiad dla większej ilości biesiadników. Marynowana przez noc w przyprawach i ziołach gęś po upieczeniu jest przepyszna. Polecamy podawać z gotowanymi ziemniakami – w całości lub puree.
Spis treści:
Składniki
- cała, nie za duża tusza gęsi
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- parę gałązek rozmarynu
- majeranek
- 2-3 ząbki czosnku
- 80 ml octu
- musztarda
- miód
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- masło klarowane
Jak zrobić pieczona gęś
- Wymieszaj ocet z 200 ml wody oraz wszystkimi przyprawami i ziołami. Dodaj 4 łyżki oliwy z oliwek.
- Kaczkę umieść w dość głębokim naczyniu żaroodpornym, a następnie wetrzyj w nią dobrze marynatę. Włóż do lodówki i pozostaw, aby smaki się przegryzły – najlepiej na całą noc.
- Po marynowaniu wyciągnij tuszę i natrzyj ją masłem klarowanym.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz gęś przez ok 15-20 minut w takiej temperaturze.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 160-170 stopni i piecz gęś ok 3 godziny, polewając od czasu do czasu marynatą i obracając tuszę 2-3 razy.
- Kiedy będzie widać, że jest już prawie gotowa, otwórz piekarnik i posmaruj ją mieszanką miodu i musztardy. Piecz jeszcze 5 min.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze