Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pieczona kaczka z nadzieniem z jabłek, rumu i rodzynek
120 min
średni
02.11.2023
Pieczona kaczka z nadzieniem z jabłek, rumu i rodzynek to wykwintna, soczysta kaczka ze słodkim, aromatycznym nadzieniem, które świetnie współgra ze smakiem mięsa. Polecamy wypróbować na święta czy rodzinny obiad.
Składniki
- 4 łyżki rumu
- 100 g rodzynek
- 3 małe, kwaśne jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki masła
- 200 g białego pieczywa, pokrojonego w kostkę
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki suszonej szałwii
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 młoda kaczka (około 2 kg)
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 250 ml białego wina
Jak zrobić pieczona kaczka z nadzieniem z jabłek, rumu i rodzynek
- Rozgrzać piekarnik do 200 C.
- Opłukać rodzynki pod zimną wodą i dobrze odcedzić. Namoczyć w rumie.
- W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć chleb na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Dodać przyprawy, sól i pieprz. Przełożyć do miski.
- Na tej samej patelni smażyć jabłka przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu aż zmiękną. Dodać do chleba wraz z rodzynkami i rumem.
- Na tej samej patelni smażyć jabłka przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu aż zmiękną. Dodać do chleba wraz z rodzynkami i rumem.
- Umyć kaczkę pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
- Sklarowane masło rozgrzać na patelni na średnim ogniu i obsmażyć na nim kaczkę. Napełnić kaczkę nadzieniem. Otwór zamknąć przy pomocy sznurka kuchennego i wykałaczek. Ułożyć w brytfance piersią do góry.
- Tłuszcz z patelni podlać wodą, zeskrobać resztki z dna drewnianą łyżką, a następnie polać tym wszystkim kaczkę. Przykryć brytfankę i piec kaczkę przez 30 minut.
- Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 45 minut, polewając co jakiś czas sosem z brytfanki.
- Sos przelać do rondelka i wymieszać z białym winem. Gotować przez kilka minut, a następnie doprawić solą i pieprzem.
- Kaczkę kroić i podawać z sosem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze