Pieczona kaczka z nadzieniem z jabłek, rumu i rodzynek

Przepis na Pieczona kaczka z nadzieniem z jabłek, rumu i rodzynek
Czas przygotowania120 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczona kaczka z nadzieniem z jabłek, rumu i rodzynek to wykwintna, soczysta kaczka ze słodkim, aromatycznym nadzieniem, które świetnie współgra ze smakiem mięsa. Polecamy wypróbować na święta czy rodzinny obiad.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczona kaczka z nadzieniem z jabłek, rumu i rodzynek

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
  2. Opłukać rodzynki pod zimną wodą i dobrze odcedzić. Namoczyć w rumie.
  3. W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć chleb na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Dodać przyprawy, sól i pieprz. Przełożyć do miski.
  4. Na tej samej patelni smażyć jabłka przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu aż zmiękną. Dodać do chleba wraz z rodzynkami i rumem.
  5. Na tej samej patelni smażyć jabłka przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu aż zmiękną. Dodać do chleba wraz z rodzynkami i rumem.
  6. Umyć kaczkę pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
  7. Sklarowane masło rozgrzać na patelni na średnim ogniu i obsmażyć na nim kaczkę. Napełnić kaczkę nadzieniem. Otwór zamknąć przy pomocy sznurka kuchennego i wykałaczek. Ułożyć w brytfance piersią do góry.
  8. Tłuszcz z patelni podlać wodą, zeskrobać resztki z dna drewnianą łyżką, a następnie polać tym wszystkim kaczkę. Przykryć brytfankę i piec kaczkę przez 30 minut.
  9. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 45 minut, polewając co jakiś czas sosem z brytfanki.
  10. Sos przelać do rondelka i wymieszać z białym winem. Gotować przez kilka minut, a następnie doprawić solą i pieprzem.
  11. Kaczkę kroić i podawać z sosem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.