Pieczona kasza jęczmienna z warzywami

Przepis na Pieczona kasza jęczmienna z warzywami
Czas przygotowania55 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczona kasza jęczmienna z warzywami to lekkie i smaczne danie obiadowe. Nasza propozycja to kasza jęczmienna z dodatkiem pieczarek, marchewki i groszku, podpiekana w piekarniku. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczona kasza jęczmienna z warzywami

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
  2. Postawić brytfankę na średnim ogniu i stopić masło. Dodać cebulę i podsmażyć na rumiano (5-8 minut).
  3. Dodać seler i marchewkę. Smażyć, mieszając, aż zaczną mięknąć (ok. 5 minut).
  4. Dodać kaszę i wymieszać, aby się dobrze pokryła masłem. Dodać pieczarki, paprykę i groszek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
  5. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć brytfankę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, aż kasza będzie prawie miękka.
  6. Odkryć brytfankę i piec aż kasza wchłonie większość płynu – ok. 10 minut. Przed podaniem sprawdzić smak i doprawić, jeśli trzeba.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.