Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pieczona kasza jęczmienna z warzywami
55 min
średni
02.11.2023
Pieczona kasza jęczmienna z warzywami to lekkie i smaczne danie obiadowe. Nasza propozycja to kasza jęczmienna z dodatkiem pieczarek, marchewki i groszku, podpiekana w piekarniku. Polecamy wypróbować ten przepis.
Jak zrobić pieczona kasza jęczmienna z warzywami
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
- Postawić brytfankę na średnim ogniu i stopić masło. Dodać cebulę i podsmażyć na rumiano (5-8 minut).
- Dodać seler i marchewkę. Smażyć, mieszając, aż zaczną mięknąć (ok. 5 minut).
- Dodać kaszę i wymieszać, aby się dobrze pokryła masłem. Dodać pieczarki, paprykę i groszek. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
- Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć brytfankę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut, aż kasza będzie prawie miękka.
- Odkryć brytfankę i piec aż kasza wchłonie większość płynu – ok. 10 minut. Przed podaniem sprawdzić smak i doprawić, jeśli trzeba.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze