Pieczona polędwica wołowa

Przepis na Pieczona polędwica wołowa
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Pieczona polędwica wołowa to prosta propozycja obiadowa, która zaspokoi głód domowników. Aromatyczna i soczysta polędwica świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków i świeżych warzyw.

Składniki

  • 1 polędwica wołowa w całości (1,5 kg)
  • 4 duże ząbki czosnku (lub więcej)
  • 4 łyżki soli
  • wybrane dodatki np. ziemniaki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczona polędwica wołowa

  1. Rozgrzać piekarnik do 230 C.
  2. Czosnek wraz z solą rozgnieść (tylną częścią łyżeczki) w małej miseczce aż powstanie pasta. Natrzeć tym mięso ze wszystkich stron.
  3. Włożyć mięso do brytfanki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 35-45 minut, aż będzie przyrumienione i chrupiące na zewnątrz, a wewnątrz upieczone wedle upodobań.
  4. Jeśli nie jesteś pewien, czy mięso jest dobrze upieczone, wystarczy je rozkroić, a następnie włożyć z powrotem do piekarnika jeśli jest jeszcze zbyt surowe.
  5. Podawać z wybranymi dodatkami obiadowymi np. ziemniakami i świeżymi warzywami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.