Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pieczone brzoskwinie z migdałami
50 min
średni
02.11.2023
Pieczone brzoskwinie z migdałami to pieczone połówki świeżych brzoskwiń, wypełnione pysznym, słodkim farszem z miodu, ciasteczek amaretti, migdałów i odrobiny brandy. Ten deser świetnie nada się jako słodka przekąska na każdą imprezę.
Składniki
- 4 dojrzałe, ale twarde brzoskwinie
- 6 ciasteczek amaretti, pokruszonych
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 łyżka brandy
- 55 g migdałów
- 10 łyżek miodu
- 1 białko jajka
Jak zrobić pieczone brzoskwinie z migdałami
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- Przeciąć brzoskwinie na połówki i usunąć pestki. Ułożyć 8 połówek wydrążeniem do góry w płytkim naczyniu do pieczenia. Odstawić na bok.
- Wymieszać miód z pokruszonymi ciasteczkami, ekstraktem migdałowym, brandy i białkiem jajka.
- Podgrzać małą patelnię o grubym dnie, bez tłuszczu i lekko podprażyć migdały, często je obracając, aż się lekko przyrumienią. Wysypać z patelni na deskę i posiekać nożem lub w robocie kuchennym.
- Dodać posiekane migdały do wcześniej wymieszanego nadzienia. Napełnić tą mieszaniną otwory po pestkach w brzoskwiniach. Nałożyć z nadmiarem i lekko ugnieść. Przykryć naczynie do pieczenia folią aluminiową.
- Piec 25–30 minut, a następnie usunąć folię. Zwiększyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 5–10 minut, aż farsz migdałowy lekko się przyrumieni. Brzoskwinie są najlepsze na gorąco, ale można je też ochłodzić przed podaniem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze