Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pieczony kurczak tymiankowy
70 min
średni
02.11.2023
Pieczony kurczak tymiankowy to pieczone wraz z ziemniakami kawałki kurczaka, z warstewką miodowo-musztardowej glazury, przyprawami i świeżym tymiankiem. To propozycja pysznego, drugiego dania, które nie wymaga wiele pracy. Polecamy.
Składniki
- 800 g ziemniaków, pokrojonych na duże kawałki np. łódeczki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
- 6 kawałków kurczaka, np. pałek lub skrzydełek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz
- 5-6 ząbków czosnku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Jak zrobić pieczony kurczak tymiankowy
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Gotować ziemniaki przez 5 minut i odcedzić. Włożyć z powrotem do rondla, przykryć i potrząsnąć energicznie.
- Ułożyć ziemniaki w dużej brytfannie. Między nie powkładać kawałki kurczaka. Wymieszać oliwę z miodem i musztardą. Skropić ziemniaki i mięso.
- Doprawić solą i pieprzem. Posypać tymiankiem, rozmarynem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku.
- Wstawić brytfannę do piekarnika i piec przez godzinę, mieszkając od czasu do czasu, aż kurczak się przyrumieni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze