Pieczony kurczak tymiankowy

Przepis na Pieczony kurczak tymiankowy
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczony kurczak tymiankowy to pieczone wraz z ziemniakami kawałki kurczaka, z warstewką miodowo-musztardowej glazury, przyprawami i świeżym tymiankiem. To propozycja pysznego, drugiego dania, które nie wymaga wiele pracy. Polecamy.

Składniki

  • 800 g ziemniaków, pokrojonych na duże kawałki np. łódeczki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 6 kawałków kurczaka, np. pałek lub skrzydełek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz
  • 5-6 ząbków czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczony kurczak tymiankowy

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Gotować ziemniaki przez 5 minut i odcedzić. Włożyć z powrotem do rondla, przykryć i potrząsnąć energicznie.
  2. Ułożyć ziemniaki w dużej brytfannie. Między nie powkładać kawałki kurczaka. Wymieszać oliwę z miodem i musztardą. Skropić ziemniaki i mięso.
  3. Doprawić solą i pieprzem. Posypać tymiankiem, rozmarynem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku.
  4. Wstawić brytfannę do piekarnika i piec przez godzinę, mieszkając od czasu do czasu, aż kurczak się przyrumieni.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.