Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pieczony łosoś pod kołderką z pesto
25 min
średni
02.11.2023
Pieczony łosoś pod kołderką z pesto to filety z łososia przygotowywane w piekarniku, z dodatkiem pesto i wybranych orzechów. Polecamy wypróbować przepis, na tę smakowitą propozycję obiadową.
Składniki
- 1 kg filetów z łososia
- 2 cytryny
- 350 g (1 i 1/2 szklanki) pesto
- 120 ml (1/2 szkl.) białego wina
- garść wybranych, pokruszonych orzechów do posypania
Jak zrobić pieczony łosoś pod kołderką z pesto
- Lekko posmarować olejem blaszkę do pieczenia tak dużą, aby pomieściła filety. Położyć łososia w blaszce, skórą do dołu. Sprawdzić palcem mięso, żeby upewnić się, że nie ma ości. Jeśli jakieś zostały – wyciągnąć je szczypcami.
- Polać rybę sokiem z jednej cytryny oraz białym winem. Marynować przez 15 minut.
- Nagrzać piekarnik na funkcji „grill”.
- Wierzch filetu pokryć grubą warstwą pesto. Warstwa ta powinna mieć około 1/4 – 1/2 cm grubości i pokrywać całą górną część filetu.
- Położyć filety pod grillem, w odległości około 23 centymetrów od źródła ciepła. Grillować przez 8 do 10 minut na każde 2,5 cm grubości ryby, lub do momentu, gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem i zmatowieje.
- Wyjąć filety z piekarnika i odstawić na kilka minut. Skropić sokiem z połowy drugiej cytryny. Pozostałą połowę cytryny pokroić w cienkie plasterki.
- Rybę posypać orzechami i podawać. Plasterki cytryny wyłożyć na mały talerzyk, aby każdy mógł sobie skropić nimi rybę.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze