Pieczony łosoś pod kołderką z pesto

Przepis na Pieczony łosoś pod kołderką z pesto
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczony łosoś pod kołderką z pesto to filety z łososia przygotowywane w piekarniku, z dodatkiem pesto i wybranych orzechów. Polecamy wypróbować przepis, na tę smakowitą propozycję obiadową.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczony łosoś pod kołderką z pesto

  1. Lekko posmarować olejem blaszkę do pieczenia tak dużą, aby pomieściła filety. Położyć łososia w blaszce, skórą do dołu. Sprawdzić palcem mięso, żeby upewnić się, że nie ma ości. Jeśli jakieś zostały – wyciągnąć je szczypcami.
  2. Polać rybę sokiem z jednej cytryny oraz białym winem. Marynować przez 15 minut.
  3. Nagrzać piekarnik na funkcji „grill”.
  4. Wierzch filetu pokryć grubą warstwą pesto. Warstwa ta powinna mieć około 1/4 – 1/2 cm grubości i pokrywać całą górną część filetu.
  5. Położyć filety pod grillem, w odległości około 23 centymetrów od źródła ciepła. Grillować przez 8 do 10 minut na każde 2,5 cm grubości ryby, lub do momentu, gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem i zmatowieje.
  6. Wyjąć filety z piekarnika i odstawić na kilka minut. Skropić sokiem z połowy drugiej cytryny. Pozostałą połowę cytryny pokroić w cienkie plasterki.
  7. Rybę posypać orzechami i podawać. Plasterki cytryny wyłożyć na mały talerzyk, aby każdy mógł sobie skropić nimi rybę.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.