Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Wigilijne pierogi z kapustą i leśnymi grzybami
125min
średni
02.11.2023
Składniki
- 15 g suszonych leśnych grzybów
- 150 g kapusty kiszonej
- 250 g świeżej słodkiej kapusty
- 1 mała cebula (100 g)
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- ciasto na pierogi gotowane wg osobnego przepisu
Jak zrobić wigilijne pierogi z kapustą i leśnymi grzybami
- Suszone grzyby namaczamy na pół godziny w kubku ciepłej wody, przy okazji je płucząc. Wodę pozostawiamy do użycia później, a namokłe grzyby kroimy na nieduże kawałki. Kiszoną kapustę odciskamy z kwasu, po czym obie kapusty oraz obraną cebulę tniemy/siekamy na niedużą (kilka mm) kostkę.
- Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę i słodką kapustę przez 3-4 minuty, często mieszając. Następnie dodajemy również kiszoną kapustę i grzyby, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.
- Grzyby i warzywa zalewamy wodą z namaczania grzybów (ostrożnie, bo może zawierać np. piasek – warto użyć filtra do kawy). Przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, mieszamy, przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy powoli do miękkości składników – zwykle ok. 60-75 minut, czasami mieszając, w razie potrzeby dodając wody (na koniec należy jednak odparować jej nadmiar). Gotowy farsz pozostawiamy na co najmniej kilka godzin, w razie potrzeby w lodówce.
- Pierogi lepimy w sposób i z ciasta wg naszego przepisu. Uformowane wrzucamy (najlepiej partiami po ok. 10 sztuk) do dużej ilości (3-4 l) dobrze osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wrzącej wody.
- Po odsączeniu opłukujemy zimną wodą i najlepiej do razu podajemy. Jeśli jednak musimy podać pierogi później, odgrzewamy je powoli w szczelnie przykrytym naczyniu w piekarniku lub mikrofalówce. Polecamy posypać podsmażoną cebulką.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze