Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pierogi z mięsem i ziemniakami
70 min + odstawienie
średni
02.11.2023
Pierogi z mięsem i ziemniakami to niecodzienna propozycja obiadowa. Pieczone pierogi z farszem z wołowiną, ziemniakami i marchewką nasycą i zasmakują. Polecamy ten przepis.
Składniki
- 250 g mąki plus nieco do wyrabiania ciasta
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki świeżego tymianku
- 125 g zimnego masła
- 5-6 łyżek lodowatej wody
- 1 jajko
- Nadzienie
- 400 g wołowiny
- 2 cebule
- 250 g ziemniaków , najlepiej sałatkowych
- 2 marchewki (ok. 200 g)
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- pieprz
- około 200 ml wywaru mięsnego
Jak zrobić pierogi z mięsem i ziemniakami
- Zmieszać mąkę, sól i tymianek. Pokroić masło w kostkę i końcami palców rozcierać z mąką, aż powstaną okruszki. Dalej zagniatać, stopniowo dodając wody, aż ciasto stanie się jednolite.
- Uformować kulę i odłożyć pod przykryciem na 30 minut do lodówki.
- Pokroić mięso w małą kostkę. Drobno posiekać cebulę. Pokroić ziemniaki i marchewkę w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni. Dusić w nim cebulę około 5 minut.
- Dodawać mięso porcjami, każdą przysmażać 2-3 minuty i zdejmować z patelni. Włożyć przysmażone mięso ponownie na patelnię i smażyć jeszcze 5 minut, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.
- Dolać wywar mięsny i krótko zagotować. Dodać ziemniaki oraz marchewkę, zmniejszyć ogień i gotować wszystko razem na patelni 15 minut.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 210°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 równe części i rozwałkować każdą z nich na placek o średnicy około 20 cm na oprószonym mąką blacie.
- Ułożyć po jednej czwartej nadzienia na połowie każdego placka, zostawić wolny brzeg. Brzegi placków zwilżyć pędzlem kuchennym umoczonym w wodzie, zawinąć wolną połowę placka na tę pokrytą nadzieniem.
- Skleić mocno brzegi, dociskając je zębami widelca. Ułożyć pierogi na blasze do pieczenia. Rozbełtać jajko i posmarować pierogi pędzlem kuchennym.
- Piec je w gorącym piekarniku około 30 minut, aż się ładnie przyrumienią. Podawać na gorąco.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze