Pierogi z mięsem i ziemniakami

Przepis na Pierogi z mięsem i ziemniakami
Czas przygotowania70 min + odstawienie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pierogi z mięsem i ziemniakami to niecodzienna propozycja obiadowa. Pieczone pierogi z farszem z wołowiną, ziemniakami i marchewką nasycą i zasmakują. Polecamy ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pierogi z mięsem i ziemniakami

  1. Zmieszać mąkę, sól i tymianek. Pokroić masło w kostkę i końcami palców rozcierać z mąką, aż powstaną okruszki. Dalej zagniatać, stopniowo dodając wody, aż ciasto stanie się jednolite.
  2. Uformować kulę i odłożyć pod przykryciem na 30 minut do lodówki.
  3. Pokroić mięso w małą kostkę. Drobno posiekać cebulę. Pokroić ziemniaki i marchewkę w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni. Dusić w nim cebulę około 5 minut.
  4. Dodawać mięso porcjami, każdą przysmażać 2-3 minuty i zdejmować z patelni. Włożyć przysmażone mięso ponownie na patelnię i smażyć jeszcze 5 minut, mieszając. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Dolać wywar mięsny i krótko zagotować. Dodać ziemniaki oraz marchewkę, zmniejszyć ogień i gotować wszystko razem na patelni 15 minut.
  6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 210°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 równe części i rozwałkować każdą z nich na placek o średnicy około 20 cm na oprószonym mąką blacie.
  7. Ułożyć po jednej czwartej nadzienia na połowie każdego placka, zostawić wolny brzeg. Brzegi placków zwilżyć pędzlem kuchennym umoczonym w wodzie, zawinąć wolną połowę placka na tę pokrytą nadzieniem.
  8. Skleić mocno brzegi, dociskając je zębami widelca. Ułożyć pierogi na blasze do pieczenia. Rozbełtać jajko i posmarować pierogi pędzlem kuchennym.
  9. Piec je w gorącym piekarniku około 30 minut, aż się ładnie przyrumienią. Podawać na gorąco.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.