Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Pierogi z płuckami
120 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 1/2 kg płucek wieprzowych
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- masło lub olej do smażenia
- 2 kopiate łyżki bułki tartej
- 1/2 kg mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącego mleka
Jak zrobić pierogi z płuckami
- Płucka ugotować z zielem angielskim, listkami laurowymi i solą (do smaku), aż będą miękkie. Gotować ok. godzinę. Ostudzić. Przemielić przez maszynkę.
- Podsmażyć cebulę na tłuszczu. Wymieszać ze zmielonymi płuckami, dodać dużo pieprzu i bułkę tartą, która ma wchłonąć nadmiar wilgoci. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, zrobić zagłębienie i wbić jajko. Zalać gorącym mlekiem i wyrabiać na gładkie ciasto. W zależności od mąki ciasto może zabrać więcej lub mniej mleka.
- Wyrobione ciasto rozwałkować cienko i wykrawać kółka od szklanki. Nakładać farsz i zlepiać brzegi. Wrzucać na gotującą osoloną wodę i gotować ok. 5 minut, do wypłynięcia.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze