Pierś z kurczaka nadziewana gorgonzolą

Przepis na Pierś z kurczaka nadziewana gorgonzolą
Czas przygotowania50 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pierś z kurczaka nadziewana gorgonzolą to kieszonki z soczystych piersi z kurczaka, wypełnionych żółtym serem, owiniętych w chrupiące plastry bekonu. Do potrawy świetnie pasują ziemniaki – gotowane lub puree.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pierś z kurczaka nadziewana gorgonzolą

  1. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem.
  2. W każdej piersi zrobić z boku nacięcie o długości ok. 5 cm i głębokości 3 cm, aby powstała kieszonka.
  3. W miseczce rozgnieść ser widelcem, dodając pietruszkę, szalotkę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Podzielić nadzienie na pół i ponakładać po równo do kieszonek w piersiach.
  5. Owinąć każdą z piersi 2 plasterkami boczku (lub 4 cienkimi) i zabezpieczyć wykałaczkami. Włożyć piersi do przygotowanego naczynia.
  6. Piec ok. 35 minut, aż boczek się przyrumieni, a kurczak upiecze w środku.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.