Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i błękitnym serem

Przepis na Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i błękitnym serem
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i błękitnym serem to pyszne, kruche mięso z piersi z kurczaka, zawinięte dookoła farszu ze szpinaku i błękitnego sera. Polecamy jako podstawa drugiego dania obiadowego, w towarzystwie gotowanych ziemniaków, kaszy lub frytek.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i błękitnym serem

  1. Szpinak rozmrozić, odcedzić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
  3. Wymieszać szpinak z serem.
  4. Piersi z kurczaka roztłuc na grubość ok. 1 cm i nałożyć na nie równomiernie szpinak. Zawinąć piersi aby szpinak był w środku i zabezpieczyć wykałaczkami.
  5. W głębokim talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyć w tym kurczaka.
  6. W patelni na dużym ogniu rozgrzać oliwę. Zrumienić szybko kurczaka z każdej strony.
  7. Wyjąć kurczaka z patelni i ułożyć w lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową.
  8. Piec przez 30 minut, aż nadzienie będzie gorące, a soki wypływające po nakłuciu kurczaka wykałaczką będą przezroczyste.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.