Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i błękitnym serem
60 min
średni
02.11.2023
Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i błękitnym serem to pyszne, kruche mięso z piersi z kurczaka, zawinięte dookoła farszu ze szpinaku i błękitnego sera. Polecamy jako podstawa drugiego dania obiadowego, w towarzystwie gotowanych ziemniaków, kaszy lub frytek.
Składniki
- 1 opakowanie (300 g) mrożonego, siekanego szpinaku
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 szklanka pokruszonego błękitnego sera
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem i błękitnym serem
- Szpinak rozmrozić, odcedzić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
- Wymieszać szpinak z serem.
- Piersi z kurczaka roztłuc na grubość ok. 1 cm i nałożyć na nie równomiernie szpinak. Zawinąć piersi aby szpinak był w środku i zabezpieczyć wykałaczkami.
- W głębokim talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyć w tym kurczaka.
- W patelni na dużym ogniu rozgrzać oliwę. Zrumienić szybko kurczaka z każdej strony.
- Wyjąć kurczaka z patelni i ułożyć w lekko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową.
- Piec przez 30 minut, aż nadzienie będzie gorące, a soki wypływające po nakłuciu kurczaka wykałaczką będą przezroczyste.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze