Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Piersi z kurczaka w oregano i cytrynie
25 min
średni
02.11.2023
Piersi z kurczaka w oregano i cytrynie to smażone piersi z kurczaka z ziołowo-cytrusowym posmakiem, które świetnie pasować będą zarówno do gotowanych ziemniaków, puree, frytek, ale także do ryżu.
Składniki
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1,5 cytryny – pół pokrojone na plasterki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 spora szczypta suszonego oregano
- gałązki świeżego oregano do dekoracji
Jak zrobić piersi z kurczaka w oregano i cytrynie
- Przekroić cytrynę na pół i wycisnąć na kurczaka sok z jednej połówki. Doprawić solą i pieprzem i odstawić. Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu.
- Gdy olej będzie gorący dodać kurczaka. Gdy kurczak będzie się smażył, dodać sok z drugiej połówki cytryny, pieprz do smaku i oregano.
- Smażyć po 5-10 minut na każdej stronie, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste. Pod koniec wrzucić na patelnię plasterki cytryny i gałązki oregano.
- Podawać z podsmażonymi dekoracjami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze