Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pikantne szaszłyki wieprzowe
25 min
średni
02.11.2023
Pikantne szaszłyki wieprzowe to grillowane polędwiczki wieprzowe, w pikantnej marynacie, na drewnianych szpikulcach. Idealne na letniego grilla w ogrodzie. Mięso przyozdobić można ziarnami sezamu.
Składniki
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki (najlepiej w płatkach)
- 350 g polędwiczek wieprzowych, pokrojonych w kostkę wielkości ok 2,5 cm
Jak zrobić pikantne szaszłyki wieprzowe
- W średnim naczyniu wymieszać sos teriyaki z octem winnym, olejem, cukrem i ostrą papryką. Włożyć do marynaty pokrojone kawałki polędwiczek i dobrze wymieszać.
- Rozgrzać grill do wysokiej temperatury i lekko posmarować ruszt olejem.
- Nabić mięso na szpikulce. Położyć szaszłyki na przygotowanym grillu, piec około 10 do 12 minut, często obracając i smarując marynatą.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze