Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pikantne ziemniaki i kalafior z curry
35 min
średni
02.11.2023
Pikantne ziemniaki i kalafior z curry to pyszne, aromatyczne połączenie, pełne intensywnych w smaku przypraw. Polecamy podawać jako dodatek do dania głównego.
Składniki
- 400 g ziemniaków, pokrojonych
- szczypta szafranu
- 15 g świeżego imbiru, posiekanego
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 mała cebula, posiekana
- 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
- 150 ml gorącego wywaru warzywnego
- 100 g naturalnego, najlepiej niskotłuszczowego jogurtu
- 2 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki curry
- natka pietruszki do ozdoby
Jak zrobić pikantne ziemniaki i kalafior z curry
- Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wrzątkiem i obgotować na małym ogniu 5 minut. Starannie odcedzić.
- Osuszyć rondel. Wrzucić szafran i lekko uprażyć. Dodać imbir, czosnek, cebulę, kalafior, wywar i jogurt. Wrzucić ziemniaki.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki, przykryć i dusić około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa trochę zmiękną. Dodać przyprawę garam masala i curry i dusić jeszcze 4 minuty.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze