Pikantne ziemniaki i kalafior z curry

Przepis na Pikantne ziemniaki i kalafior z curry
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pikantne ziemniaki i kalafior z curry to pyszne, aromatyczne połączenie, pełne intensywnych w smaku przypraw. Polecamy podawać jako dodatek do dania głównego.

Składniki

  • 400 g ziemniaków, pokrojonych
  • szczypta szafranu
  • 15 g świeżego imbiru, posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 mały kalafior, podzielony na różyczki
  • 150 ml gorącego wywaru warzywnego
  • 100 g naturalnego, najlepiej niskotłuszczowego jogurtu
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżeczki curry
  • natka pietruszki do ozdoby

Promocje na składniki

Jak zrobić pikantne ziemniaki i kalafior z curry

  1. Włożyć ziemniaki do dużego rondla z wrzątkiem i obgotować na małym ogniu 5 minut. Starannie odcedzić.
  2. Osuszyć rondel. Wrzucić szafran i lekko uprażyć. Dodać imbir, czosnek, cebulę, kalafior, wywar i jogurt. Wrzucić ziemniaki.
  3. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na maleńki, przykryć i dusić około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa trochę zmiękną. Dodać przyprawę garam masala i curry i dusić jeszcze 4 minuty.
  4. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.