Pikantny kurczak z limonką

Przepis na Pikantny kurczak z limonką
Czas przygotowania20 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Pikantny kurczak z limonką to przepis na pyszne piersi z kurczaka, marynowane w passacie pomidorowej, musztardzie z ziarnami gorczycy i sokiem z limonki, następnie podsmażone i duszone. Taki kurczak świetnie będzie pasował do ryżu czy gotowanych ziemniaków, z którymi może stworzyć smakowite danie obiadowe.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pikantny kurczak z limonką

  1. W płytkim szklanym naczyniu lub misce wymieszać sos salsa z musztardą i sokiem z limonki. Dodać kurczaka, przykryć naczynie i włożyć do lodówki.
  2. Marynować przez co najmniej 30 minut.
  3. W dużej patelni na średnim ogniu stopić masło. Wyjąć kurczaka z marynaty i włożyć na patelnię. Smażyć na złotobrązowy kolor, często obracając.
  4. W międzyczasie w rondelku gotować pozostałą marynatę przez 4-5 minut.
  5. Ugotowaną marynatę dodać do kurczaka i dusić całość około 3-5 minut, aż soki wyciekające z kurczaka będą przejrzyste, a sos zacznie błyszczeć. Wmieszać jogurt.
  6. Przełożyć kurczaka na półmisek, a pod patelnią zwiększyć ogień i gotować marynatę przez kolejną minutę. Wyłożyć marynatę łyżką na piersi kurczaka i podawać z limonką.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.