Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pilaw basmati z kurczakiem tikka
30 min
średni
02.11.2023
Pilaw basmati z kurczakiem tikka to pyszny pomysł na obiadowe danie. Ryż basmati w towarzystwie piersi z kurczaka marynowanych w przyprawie tikka i czosnku podbije serca każdego, kto lubi wyraziste smaki. Jako dodatek polecamy także chlebek naan.
Składniki
- 4 małe filety z piersi kurczaka
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 łyżka przyprawy tikka lub łagodnego curry
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 250 g ryżu basmati, wypłukanego
- 600 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego (z kostki)
- 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
- cząstki cytryny, do przybrania
Jak zrobić pilaw basmati z kurczakiem tikka
- Pokroić każdy filet w dużą kostkę. Wymieszać z połową czosnku i przyprawą tikka. Odstawić do zamarynowania na czas przyrządzania pilawu, obracając mięso w marynacie po około 10 minutach.
- Rozgrzać olej w dużym teflonowym rondlu. Wrzucić plasterki cebuli i resztę czosnku. Smażyć na małym ogniu przez 3 minuty. Wsypać ryż i wymieszać. Rozgrzać patelnię grillową.
- Wlać do ryżu gorący wywar i dodać pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez 10 minut, bez podnoszenia pokrywki. Cały płyn ma zostać wchłonięty przez ryż. W razie konieczności przykryć rondel i gotować jeszcze przez 2 minuty.
- Dodać kolendrę, mieszając lekko podgrzewać chwilę, zdjąć rondel z ognia i odstawić na 5 minut.
- Kurczaka smażyć na patelni grillowej przez 6–8 minut. Przewrócić je raz na drugą stronę. Nałożyć pilaw na półmisek, w obok położyć mięso. Podawać z cząstkami cytryny. Polecamy jako dodatek chlebek naan.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze