Pilaw basmati z kurczakiem tikka

Przepis na Pilaw basmati z kurczakiem tikka
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pilaw basmati z kurczakiem tikka to pyszny pomysł na obiadowe danie. Ryż basmati w towarzystwie piersi z kurczaka marynowanych w przyprawie tikka i czosnku podbije serca każdego, kto lubi wyraziste smaki. Jako dodatek polecamy także chlebek naan.

Składniki

  • 4 małe filety z piersi kurczaka
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka przyprawy tikka lub łagodnego curry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 250 g ryżu basmati, wypłukanego
  • 600 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego (z kostki)
  • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej
  • cząstki cytryny, do przybrania

Promocje na składniki

Jak zrobić pilaw basmati z kurczakiem tikka

  1. Pokroić każdy filet w dużą kostkę. Wymieszać z połową czosnku i przyprawą tikka. Odstawić do zamarynowania na czas przyrządzania pilawu, obracając mięso w marynacie po około 10 minutach.
  2. Rozgrzać olej w dużym teflonowym rondlu. Wrzucić plasterki cebuli i resztę czosnku. Smażyć na małym ogniu przez 3 minuty. Wsypać ryż i wymieszać. Rozgrzać patelnię grillową.
  3. Wlać do ryżu gorący wywar i dodać pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez 10 minut, bez podnoszenia pokrywki. Cały płyn ma zostać wchłonięty przez ryż. W razie konieczności przykryć rondel i gotować jeszcze przez 2 minuty.
  4. Dodać kolendrę, mieszając lekko podgrzewać chwilę, zdjąć rondel z ognia i odstawić na 5 minut.
  5. Kurczaka smażyć na patelni grillowej przez 6–8 minut. Przewrócić je raz na drugą stronę. Nałożyć pilaw na półmisek, w obok położyć mięso. Podawać z cząstkami cytryny. Polecamy jako dodatek chlebek naan.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.