Pilaw ryżowy z kurczakiem z multicookera

Przepis na Pilaw ryżowy z kurczakiem z multicookera
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pilaw ryżowy z kurczakiem z multicookera to pyszne, ryżowe danie z dodatkiem mięsa z kurczaka, marchewki, cebuli i czosnku oraz oczywiście aromatycznych przypraw. Polecamy jako danie obiadowe, to proste i klasyczne połączenie zasmakuje każdemu domownikowi.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pilaw ryżowy z kurczakiem z multicookera

  1. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć lub pokroić na cieniutki słupki, a kurczaka pokroić w kostkę.
  2. Multicookera ustawić w tryb „pieczenie” na 40 minut. Dodać olej i cebulę i smażyć przez 15 minut, a następnie dodać przyprawy, kurczaka i marchew i piec przez 25 minut.
  3. Ten sam krok można wykonać w trybie „smażenie” (fry) jeśli jest dostępny. Wtedy czas pracy urządzenia trzeba skrócić, bo temperatura smażenia jest wyższa niż pieczenia.
  4. Ryż dobrze przepłukać, dodać do multicookera wraz z czosnkiem (całą główkę, nieobraną). Zalać wrzątkiem tak, aby poziom wody sięgał centymetr ponad poziom ryżu.
  5. Zamknąć pokrywę i ustawić tryb „pilaw” (lub „kasza”).
  6. Po skończeniu trybu gotowania otworzyć pokrywę, wymieszać ryż, a czosnek wyrzucić.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.