Pizza na wypasie

Przepis na Pizza na wypasie
Czas przygotowania120min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Nasz przepis na pizzę na wypasie to wskazówki, które pomogą Tobie przygotować idealne ciasto na pizzę. Wybierz swoje ulubione składniki na topping, połóż na pizzy i ciesz się swoim ulubionym połączeniem smaków!

Składniki

  • 10 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 375 g mąki włoskiej „00” , plus trochę do posypania
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, plus trochę do smarowania
  • 3 x 125g kulki mozzarelli, w kawałkach
  • świeża bazylia do podania
  • dodatki do toppingu wedle uznania: szynka, pieczarki, pepperoni, papryka itp.
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, pokruszony
  • 2 x 400g dobrej jakości siekanych pomidorów z puszki

Promocje na składniki

Jak zrobić pizza na wypasie

  1. Wymieszaj drożdże i cukier z 250 ml ciepłej wody i odstaw na 10 minut.
  2. Umieść połowę mąki w mikserze stołowym, wlej mieszaninę drożdży i mieszaj ze średnią prędkością przez 10 minut (lub ręcznie w misce, ugniataj energicznie, aż ciasto będzie wyrobione).
  3. Pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut, następnie dodaj pozostałą mąkę i olej.
  4. Mieszaj lub ugniataj ciasto przez kolejne 5 minut.
  5. Włóż ciasto do dobrze naoliwionej miski, przykryj ściereczką i umieść w ciepłym miejscu, aż podwoi swoja objętość – około godziny.
  6. Następnie przygotuj sos: rozgrzej olej na patelni, na umiarkowanym ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 3 minuty, stale mieszając. Dodaj czosnek, 1 łyżeczkę soli morskiej i 1 łyżeczkę mielonego czarnego pieprzu i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  7. Dodaj pomidory i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
  8. Gdy ciasto podwoi swój rozmiar, wyłóż je na lekko posypaną mąką powierzchnię i ugniataj przez 4 minuty, aż będzie miękkie i plastyczne.
  9. Podziel na 6 części, zwiń w kulki i pozostaw na 10 minut. Podgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury (np. 270C z termoobiegiem).
  10. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj tak cienko, jak to tylko możliwe. Wyjmij blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia posmarowanym olejem i posypanym delikatnie mąką, a następnie ostrożnie przenieś na nią ciasto.
  11. Rozsmaruj na każdej trochę sosu pomidorowego, a następnie dorzuć ser i resztę dowolnych dodatków, na które masz ochotę.
  12. Piecz przez 5-10 minut w zależności od temperatury, aż podstawa będzie chrupiąca i ser się roztopi. Podawaj z bazylią.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.