Pizzerinki z ciasta francuskiego

Przepis na Pizzerinki z ciasta francuskiego
Czas przygotowania40min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pizzerinki z ciasta francuskiego to mini-przekąski idealne na krótką wizytę gości czy domowe przyjęcie. Pizzerinki z serem i szynką to nasz wybór, te dodatki można jednak zastąpić innymi – swoimi ulubionym.

Składniki

  • 375g gotowego ciasta francuskiego
  • 6 łyżek gotowego lub zrobionego wcześniej sosu pomidorowego
  • 100g wybranej szynki
  • 100g dojrzałego cheddaru, startego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub mieszanki ziół

Promocje na składniki

Jak zrobić pizzerinki z ciasta francuskiego

  1. Rozgrzej piekarnik do 180C. Rozwiń ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni.
  2. Rozłóż na nim warstwę sosu, zostawiając ok 1cm obwódki wokół krawędzi. Ułóż równomiernie szynkę na wierzchu, a następnie rozrzuć tarty ser.
  3. Zaczynając od krótszego boku zroluj ciasto tak ciasno, jak to tylko możliwe. Chłodź w lodówce przez około 10 minut.
  4. Weź bardzo ostry nóż i potnij rolkę na ok 12 w miarę cienkich, równych plasterków, rozkładając je płasko na 2 blachach do pieczenia. Posmaruj każdy rulonik lekko ubitym jajkiem i posyp ziołami.
  5. Piecz przez 12-15 minut, aż urośnie i stanie się złoty. Zostaw na parę minut przed podaniem, aby delikatnie ostygł.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.