Placek alzacki z boczkiem i cebulą

Przepis na Placek alzacki z boczkiem i cebulą
Czas przygotowania40 min + wyrastanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Placek alzacki z boczkiem i cebulą to wytrawny, smakowity placek przygotowany z mąki, drożdży i letniego mleka, z toppingiem z boczku, cebuli, śmietany kremówki i żółtek. Sprawdzi się zarówno na obiad, jak i dodatkową przekąskę w ciągu dnia.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić placek alzacki z boczkiem i cebulą

  1. Wsypać mąkę do miski, dodać 2 łyżki oleju i 1/2 łyżeczki soli. Rozpuścić drożdże i cukier w mleku i wlać do miski. Wyrabiać wszystkie składniki przez 5 minut mikserem, aż ciasto przestanie kleić się do brzegu miski.
  2. Przykryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
  3. Boczek podsmażyć na patelni. Dodać cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wymieszać śmietanę z żółtkami, łyżką oleju i przyprawami do smaku.
  4. Ciasto zagniatać przez 5 minut na posypanym mąką blacie. Przełożyć na blaszkę i zwilżonymi rękami rozciągnąć w kształt owalny.
  5. Uformować wąski brzeg, wystający nieco ponad powierzchnię ciasta. Ciasto wewnątrz obrzeża gęsto ponakłuwać widelcem.
  6. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia, żeby jego objętość się podwoiła. Nagrzać piekarnik do 220°C.
  7. Na wyrośniętym cieście ułożyć boczek z cebulą i zalać śmietaną z dodatkami. Piec przez 15–18 minut.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.