Placek z jabłkami

Przepis na Placek z jabłkami
Czas przygotowania65min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Placek z jabłkami  to klasyka wypieków. Jabłka, miód i cynamon to połączenie smaków, które znam każdy. Jest wiele sposobów na podawanie tego placka, my polecamy wersję na ciepło z crème fraîche, lodami lub jogurtem naturalnym, słodkim sosem, bitą śmietaną albo prażonymi płatkami migdałów.

Składniki

  • 225 g mąki
  • 140 g masła lub margaryny
  • 3 duże jabłka do gotowania
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1 jajko, rozbite
  • crème fraîche, lody waniliowe lub naturalny jogurt do podania

Promocje na składniki

Jak zrobić placek z jabłkami

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C, z termoobiegiem.
  2. Przesiej mąkę do dużej miski i dodaj masło lub margarynę. Używając dłoni, wymieszaj razem, aż całość będzie przypominać w strukturze bułkę tartą.
  3. Dodaj około 3 łyżki zimnej wody – 1 łyżka na raz – by związać mieszaninę w kulkę. Następnie owiń folią spożywczą i pozostaw do schłodzenia w lodówce podczas przygotowywania jabłek lub przez 30 minut, jeśli masz czas.
  4. Gdy ciasto się schładza, wytnij środki jabłek, a następnie pokrój na kawałki o równej wielkości, aby wszystkie ugotowały się w tym samym czasie. Włóż jabłka do naczynia żaroodpornego, w którym ciasto będzie pieczone, polej je miodem i dodaj cynamon oraz około 2 łyżki wody.
  5. Wałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, aż będzie wystarczająco duże, aby przykryć przygotowane naczynie. Za pomocą wałka ostrożnie podnieś ciasto i połóż je na wierzchu warstwy jabłek.
  6. Ostrożnie odetnij nadmiar ciasta (możesz je rozwałkować, wyciąć z niego ozdobne kształty i położyć na górze) i przyciśnij krawędzie ciasta do naczynia.
    Zrób małe nacięcie w cieście, aby powietrze mogło uciekać podczas gotowania, a następnie posmaruj je rozbitym jajkiem.
  7. Piecz ciasto w piekarniku przez 20-30 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor, a nadzienie będzie bulgotać. Podawaj na ciepło z crème fraîche, lodami lub jogurtem naturalnym.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.