Placuszki tuńczykowe

Przepis na Placuszki tuńczykowe
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Placuszki tuńczykowe to pyszne smażone kotleciki, przyrządzone z gotowanych ziemniaków i tuńczyka z puszki, z dodatkiem chrzanu, natki pietruszki i cebuli dymki. Ta smakowita propozycja sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przekąskę, spożywaną w ciąg dnia.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić placuszki tuńczykowe

  1. Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez 15–20 minut, aż zmiękną. Odcedzić, wrzucić z powrotem do rondla, dodać masło i starannie utłuc na gładkie purée.
  2. Dodać do gorącego purée chrzan, natkę pietruszki, cebulę dymkę. Starannie wymieszać, dodać tuńczyka, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Odstawić, żeby masa lekko ostygła.
  3. Uformować z masy 8-10 grubych placuszków-kotletów. Poprószyć z obu stron mąką.
  4. Rozgrzać olej na dużej patelni, najlepiej teflonowej. Wrzucić placuszki i smażyć na średnim ogniu przez 3–4 minuty z każdej strony, aż mocno się przyrumienią. Przewracać ostrożnie na drugą stronę łopatką.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.