Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Placuszki twarogowe (rosyjskie syrniki)
średni
02.11.2023
Przepis na placuszki twarogowe, zwane również rosyjskimi syrnikami, jest naprawdę prosty, a placuszki wychodzą pyszne i sycące. Rosyjskie syrniki możecie podać zarówno na śniadanie, jak i obiad. Tradycyjnie podawane są ze śmietaną i konfiturą, ja jednak podaję je z różnymi dodatkami. Polecam Wam wersję z cukrem pudrem i owocami.
Sekretem dobrych placuszków jest prawdziwy twaróg – nie należy tu używać rzadkich wiaderkowych lub kanapkowych odpowiedników. Pamiętajcie też, aby nie dodawać do ciasta zbyt dużej ilości mąki. Placuszki powinny być delikatne i mocno serowe, a zbyt duża ilość mąki sprawi, że będą twarde i zbite.
Składniki
- 500 g twarogu
- 2 jaja
- 50 g mąki pszennej + do podsypania
- 2 łyżki cukru waniliowego
- ulubione dodatki do podania: cukier puder, owoce, śmietana, dżem
Jak zrobić placuszki twarogowe (rosyjskie syrniki)
- Twaróg przekładamy do miski i dobrze rozgniatamy widelcem.
- Dodajemy jajka, mąkę i cukier. Wszystko mieszamy. Następnie krótko wyrabiamy ciasto podsypując rękę mąką.
- Formujemy placuszki.
- Każdy placek smażymy na rumiano z obu stron.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze