Placuszki twarogowe (rosyjskie syrniki)

Przepis na Placuszki twarogowe (rosyjskie syrniki)
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Przepis na placuszki twarogowe, zwane również rosyjskimi syrnikami, jest naprawdę prosty, a placuszki wychodzą pyszne i sycące. Rosyjskie syrniki możecie podać zarówno na śniadanie, jak i obiad. Tradycyjnie podawane są ze śmietaną i konfiturą, ja jednak podaję je z różnymi dodatkami. Polecam Wam wersję z cukrem pudrem i owocami.
Sekretem dobrych placuszków jest prawdziwy twaróg – nie należy tu używać rzadkich wiaderkowych lub kanapkowych odpowiedników. Pamiętajcie też, aby nie dodawać do ciasta zbyt dużej ilości mąki. Placuszki powinny być delikatne i mocno serowe, a zbyt duża ilość mąki sprawi, że będą twarde i zbite.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić placuszki twarogowe (rosyjskie syrniki)

  1. Twaróg przekładamy do miski i dobrze rozgniatamy widelcem.
  2. Dodajemy jajka, mąkę i cukier. Wszystko mieszamy. Następnie krótko wyrabiamy ciasto podsypując rękę mąką.
  3. Formujemy placuszki.
  4. Każdy placek smażymy na rumiano z obu stron.
  5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.