Przepis na syrniki - rosyjskie placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe (rosyjskie syrniki) - przepis

Przepis na placuszki twarogowe, zwane również rosyjskimi syrnikami, jest naprawdę prosty, a placuszki wychodzą pyszne i sycące. Rosyjskie syrniki możecie podać zarówno na śniadanie, jak i obiad. Tradycyjnie podawane są ze śmietaną i konfiturą, ja jednak podaję je z różnymi dodatkami. Polecam Wam wersję z cukrem pudrem i owocami.
Sekretem dobrych placuszków jest prawdziwy twaróg – nie należy tu używać rzadkich wiaderkowych lub kanapkowych odpowiedników. Pamiętajcie też, aby nie dodawać do ciasta zbyt dużej ilości mąki. Placuszki powinny być delikatne i mocno serowe, a zbyt duża ilość mąki sprawi, że będą twarde i zbite.

Przepis na syrniki - rosyjskie placuszki twarogowe

Składniki

500 g twarogu

2 jaja

50 g mąki pszennej + do podsypania

2 łyżki cukru waniliowego

ulubione dodatki do podania: cukier puder, owoce, śmietana, dżem

Jak zrobić Placuszki twarogowe (rosyjskie syrniki)

1

Twaróg przekładamy do miski i dobrze rozgniatamy widelcem.

2

Dodajemy jajka, mąkę i cukier. Wszystko mieszamy. Następnie krótko wyrabiamy ciasto podsypując rękę mąką.

3

Formujemy placuszki.

4

Każdy placek smażymy na rumiano z obu stron.

5

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X