
Placuszki twarogowe (rosyjskie syrniki) - przepis
Przepis na placuszki twarogowe, zwane również rosyjskimi syrnikami, jest naprawdę prosty, a placuszki wychodzą pyszne i sycące. Rosyjskie syrniki możecie podać zarówno na śniadanie, jak i obiad. Tradycyjnie podawane są ze śmietaną i konfiturą, ja jednak podaję je z różnymi dodatkami. Polecam Wam wersję z cukrem pudrem i owocami.
Sekretem dobrych placuszków jest prawdziwy twaróg – nie należy tu używać rzadkich wiaderkowych lub kanapkowych odpowiedników. Pamiętajcie też, aby nie dodawać do ciasta zbyt dużej ilości mąki. Placuszki powinny być delikatne i mocno serowe, a zbyt duża ilość mąki sprawi, że będą twarde i zbite.
Sekretem dobrych placuszków jest prawdziwy twaróg – nie należy tu używać rzadkich wiaderkowych lub kanapkowych odpowiedników. Pamiętajcie też, aby nie dodawać do ciasta zbyt dużej ilości mąki. Placuszki powinny być delikatne i mocno serowe, a zbyt duża ilość mąki sprawi, że będą twarde i zbite.

Składniki
500 g twarogu
2 jaja
50 g mąki pszennej + do podsypania
2 łyżki cukru waniliowego
ulubione dodatki do podania: cukier puder, owoce, śmietana, dżem
Jak zrobić Placuszki twarogowe (rosyjskie syrniki)
1
Twaróg przekładamy do miski i dobrze rozgniatamy widelcem.
2
Dodajemy jajka, mąkę i cukier. Wszystko mieszamy. Następnie krótko wyrabiamy ciasto podsypując rękę mąką.
3
Formujemy placuszki.
4
Każdy placek smażymy na rumiano z obu stron.
5
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Tags:
Słodkie okruszki - piecz i gotuj z sercem