Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu
25 min
średni
02.11.2023
Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu to pyszna i soczysta polędwica wieprzowa, pokrojona w plastry, z dodatkiem sałatki z pomidorków cherry i sałaty oraz sosu ze śmietany i zielonego pieprzu. Polecamy jako danie obiadowe, w towarzystwie gotowanych ziemniaków.
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa, pokrojona w plastry
- świeżo zmielony pieprz
- mąka do opanierowania
- olej roślinny do smażenia
- sól
- 1 łyżka zielonego pieprzu
- 250 ml śmietanki (48%)
- 125 ml kwaśnej śmietany (18%)
- 20 ml whisky
- Do podania:
- parę liści sałaty
- parę pomidorków cherry, w połówkach
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonego pieprzu
- Oprószyć mięso pieprzem, obtoczyć z obydwu stron w mące i strzepnąć jej nadmiar.
- Na patelni rozgrzać olej roślinny i smażyć mięso przez ok. 12 minut, aż nie będzie już w środku surowe. Zdjąć z patelni i przełożyć w ciepłe miejsce.
- Wylać olej z patelni. Zielony pieprz zmiksować ze słodką i kwaśną śmietaną i wlać to na patelnię. Gotować sos, aż zgęstnieje, a na koniec dodać whisky.
- Pokroić polędwiczkę na paski grubości palca, ułożyć na ciepłych talerzach. Dodać sałatkę z sałaty i pomidorków cherry. Sos przelać do sosjerki i podać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze