Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Policzki wieprzowe
90min
średni
Spis treści:
Składniki
- Oliwa z oliwek, do smażenia
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 600g wieprzowych policzków, nadmiar tłuszczu odcięty
- 1 łyżka mąki, doprawiona solą i pieprzem
- 2 spore ząbki czosnku, pokruszone
- ½ łyżeczki zmielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 150 ml średnio wytrawnego sherry
- 500 ml bulionu wołowego
- liście bazylii do ozdoby
- ziemniaki lub ryż do podania
Jak zrobić policzki wieprzowe
- Podgrzej 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni, następnie wrzuć cebulę. Podsmażaj, aż zmięknie i lekko się zabarwi. Przełóż ją na talerzyk.
- Wrzuć policzki do wcześniej przyprawionej mąki. Dodaj trochę więcej oleju na patelnię i zwiększ ogień. Wrzuć policzki i smaż, aż zbrązowieją. Zmniejsz ogień.
- Dorzuć odłożoną wcześniej cebulę na patelnię. Dodaj czosnek, kminek, paprykę i smaż przez minutę, a następnie wlej sherry. Dobrze wymieszaj.
- Wlej bulion wołowy i gotuj, aż policzki będą miękkie – ok 40min.
- Do podania ułóż listki bazylii. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze