Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pomarańczowo-sezamowe ciasteczka owsiane
35 min
średni
02.11.2023
Pomarańczowo-sezamowe ciasteczka owsiane to małe, pożywne ciasteczka bazujące na płatkach owsianych i sezamie, z dodatkiem otartej skórki pomarańczowej i cukru muscovado. Te pyszne ciasteczka to świetny deser lub drugie śniadanie. Polecamy.
Składniki
- 6 łyżek sezamu
- 55 g masła
- 4 łyżki złotego syropu (lub sztucznego miodu)
- 2 łyżki jasnego cukru muscovado
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 250 g płatków owsianych
Jak zrobić pomarańczowo-sezamowe ciasteczka owsiane
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wrzucić sezam na małą patelnię i prażyć kilka minut, aż się przyrumieni. Przełożyć na talerz i odstawić, żeby ostygł.
- Roztopić masło, złoty syrop (lub szuczny miód), cukier i skórkę pomarańczową w dużym rondlu na małym ogniu, podgrzewając je 2 minuty. Mieszać cały czas, aż cukier rozpuści się całkowicie. Zdjąć z ognia.
- Dodać sezam i płatki owsiane. Wymieszać, by płatki dokładnie się namoczyły. Łyżką nabierać masę i uformować ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub porządnie wysmarowanej masłem.
- Piec 20-25 minut, aż ciasto przyrumieni się i stwardnieje.
- Odczekać 10 minut, aż ciasteczka stwardnieją, a potem przełożyć je na metalową kratkę, by całkowicie ostygły. Można je przechowywać 2 dni w szczelnym pojemniku.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze