Pomarańczowo-sezamowe ciasteczka owsiane

Przepis na Pomarańczowo-sezamowe ciasteczka owsiane
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pomarańczowo-sezamowe ciasteczka owsiane to małe, pożywne ciasteczka bazujące na płatkach owsianych i sezamie, z dodatkiem otartej skórki pomarańczowej i cukru muscovado. Te pyszne ciasteczka to świetny deser lub drugie śniadanie. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić pomarańczowo-sezamowe ciasteczka owsiane

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wrzucić sezam na małą patelnię i prażyć kilka minut, aż się przyrumieni. Przełożyć na talerz i odstawić, żeby ostygł.
  2. Roztopić masło, złoty syrop (lub szuczny miód), cukier i skórkę pomarańczową w dużym rondlu na małym ogniu, podgrzewając je 2 minuty. Mieszać cały czas, aż cukier rozpuści się całkowicie. Zdjąć z ognia.
  3. Dodać sezam i płatki owsiane. Wymieszać, by płatki dokładnie się namoczyły. Łyżką nabierać masę i uformować ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub porządnie wysmarowanej masłem.
  4. Piec 20-25 minut, aż ciasto przyrumieni się i stwardnieje.
  5. Odczekać 10 minut, aż ciasteczka stwardnieją, a potem przełożyć je na metalową kratkę, by całkowicie ostygły. Można je przechowywać 2 dni w szczelnym pojemniku.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.