Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Pomidorowa z ryżem
40 min
średni
02.11.2023
Pomidorowa z ryżem to wegańska zupa pomidorowa, przygotowywana na bazie pomidorów z puszki i przecieru pomidorowego oraz innych warzyw, z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Jest to alternatywna, bezmięsna wersja klasycznej zupy pomidorowej, podawana z gotowanym ryżem. Polecamy wypróbować ten przepis.
Spis treści:
Składniki
- 2 cebule
- kawałek pora ( tylko biała część )
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- szczypta pieprzu
- 2 duże marchewki
- 1/4 selera
- 2 średnie pietruszki
- 500 ml przecieru pomidorowego z kartonu
- ugotowany ryż, ilość wg uznania
- 1 puszka krojonych pomidorów
Jak zrobić pomidorowa z ryżem
- Zagotować wodę. Dodać pokrojoną w większe kawałki cebulę, por, pomidory z puszki, ziele angielskie i liście laurowe, doprawić solą i pierzem.
- Gdy wszystko zacznie mięknąć, dodać pokrojoną marchew, seler i pietruszkę. Pod koniec gotowania, gdy jeszcze warzywa są al-dente, dodać przecier pomidorowy, zagotować, wyłączyć ognień.
- Całość delikatnie zblendować – jednak nie na zupełnie gładko, zostawić widoczne kawałki warzyw.
- Nałożyć ryż do miseczek, zalać zupą. Można posypać świeżą natką pietruszki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze