pomidorowa z ryżem

Pomidorowa z ryżem - przepis

Pomidorowa z ryżem to wegańska zupa pomidorowa, przygotowywana na bazie pomidorów z puszki i przecieru pomidorowego oraz innych warzyw, z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Jest to alternatywna, bezmięsna wersja klasycznej zupy pomidorowej, podawana z gotowanym ryżem. Polecamy wypróbować ten przepis.

pomidorowa z ryżem

Składniki

2 cebule

kawałek pora ( tylko biała część )

2 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej

szczypta pieprzu

2 duże marchewki

1/4 selera

2 średnie pietruszki

500 ml przecieru pomidorowego z kartonu

ugotowany ryż, ilość wg uznania

1 puszka krojonych pomidorów

Jak zrobić Pomidorowa z ryżem

1

Zagotować wodę. Dodać pokrojoną w większe kawałki cebulę, por, pomidory z puszki, ziele angielskie i liście laurowe, doprawić solą i pierzem.

2

Gdy wszystko zacznie mięknąć, dodać pokrojoną marchew, seler i pietruszkę. Pod koniec gotowania, gdy jeszcze warzywa są al-dente, dodać przecier pomidorowy, zagotować, wyłączyć ognień.

3

Całość delikatnie zblendować – jednak nie na zupełnie gładko, zostawić widoczne kawałki warzyw.

4

Nałożyć ryż do miseczek, zalać zupą. Można posypać świeżą natką pietruszki.

Tags:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij tryb gotowania
Polub nas na Facebooku
X