
Pomidorowa z ryżem - przepis
Pomidorowa z ryżem to wegańska zupa pomidorowa, przygotowywana na bazie pomidorów z puszki i przecieru pomidorowego oraz innych warzyw, z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw. Jest to alternatywna, bezmięsna wersja klasycznej zupy pomidorowej, podawana z gotowanym ryżem. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki
2 cebule
kawałek pora ( tylko biała część )
5 kulek ziela angielskiego
ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
szczypta pieprzu
2 duże marchewki
1/4 selera
2 średnie pietruszki
500 ml przecieru pomidorowego z kartonu
ugotowany ryż, ilość wg uznania
1 puszka krojonych pomidorów
Jak zrobić Pomidorowa z ryżem
1
Zagotować wodę. Dodać pokrojoną w większe kawałki cebulę, por, pomidory z puszki, ziele angielskie i liście laurowe, doprawić solą i pierzem.
2
Gdy wszystko zacznie mięknąć, dodać pokrojoną marchew, seler i pietruszkę. Pod koniec gotowania, gdy jeszcze warzywa są al-dente, dodać przecier pomidorowy, zagotować, wyłączyć ognień.
3
Całość delikatnie zblendować – jednak nie na zupełnie gładko, zostawić widoczne kawałki warzyw.
4
Nałożyć ryż do miseczek, zalać zupą. Można posypać świeżą natką pietruszki.
Tags:
Michał