Sernik z rosą Lidlomix — przepis i wskazówki
15.04.2024
Prosta galareta drobiowa
90 min + tężenie
średni
02.11.2023
Składniki
- 1 cały kurczak
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- sól
- 2 łyżki żelatyny
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
Jak zrobić prosta galareta drobiowa
- Kurczaka umyć, odkroić nadmiar tłuszczu. Włożyć do dużego garnka, dodać wody. Cebulę przekroić na pół i dodać do garnka. Marchew też przekroić na pół i dodać do garnka. Posolić, dodać pieprz i ziele. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę, przykryć i gotować przez ok. 1,5 godziny.
- Wyjąć kurczaka. Bulion przecedzić i wlać z powrotem do garnka. Bulion powinien być dość słony, bo podczas stygnięcia straci nieco tego słonego smaku.
- Obrać kurczaka z mięsa i drobno je posiekać. Posiekane mięso włożyć do małych miseczek.
- Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić aby spęczniała. Następnie dodać nieco ciepłego bulionu i wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Dodać to do garnka z bulionem i podgrzać, ale nie zagotować.
- Wstawić do lodówki aby stężała.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze