Prosta galareta drobiowa

Przepis na Prosta galareta drobiowa
Czas przygotowania90 min + tężenie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić prosta galareta drobiowa

  1. Kurczaka umyć, odkroić nadmiar tłuszczu. Włożyć do dużego garnka, dodać wody. Cebulę przekroić na pół i dodać do garnka. Marchew też przekroić na pół i dodać do garnka. Posolić, dodać pieprz i ziele. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę, przykryć i gotować przez ok. 1,5 godziny.
  2. Wyjąć kurczaka. Bulion przecedzić i wlać z powrotem do garnka. Bulion powinien być dość słony, bo podczas stygnięcia straci nieco tego słonego smaku.
  3. Obrać kurczaka z mięsa i drobno je posiekać. Posiekane mięso włożyć do małych miseczek.
  4. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić aby spęczniała. Następnie dodać nieco ciepłego bulionu i wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. Dodać to do garnka z bulionem i podgrzać, ale nie zagotować.
  5. Wstawić do lodówki aby stężała.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.