Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Prosta zupa gulaszowa
70 min
średni
02.11.2023
Prosta zupa gulaszowa to zupa z mięsem wołowym, ziemniakami i aromatycznymi przyprawami, które nadają jej intensywny, pełen smak. To propozycja na drugie danie lub samodzielny posiłek – polecamy wtedy podawać ją w towarzystwie świeżego pieczywa.
Składniki
- 40 g klarowanego masła
- 200 g cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- 250 g wołowiny gulaszowej (lub łopatki, udźca) pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka octu jabłkowego wymieszana z 1 łyżką wody
- 1,25 l bulionu wołowego lub wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- mielony kminek
- majeranek
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- sól i czarny pieprz świeżo mielony
- 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- pół puszki krojonych pomidorów
Jak zrobić prosta zupa gulaszowa
- Na patelni rozgrzać klarowane masło. Zeszklić cebulę. Dodać wołowinę i podsmażyć z każdej strony.
- Doprawić pieprzem, podlać octem wymieszanym z wodą i zeskrobać resztki przypalone do dna patelni.
- Wmieszać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i bulion. Doprawić kminkiem, majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 40 minut.
- Dodać ziemniak i i gotować jeszcze przez 10 minut, aż będą miękkie. Można na koniec dodać odrobinę śmietany.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze