Pizza Lidlomix – szybki przepis na pizzę z Monsieur Cuisine
27.03.2024
Prosty dal z czerwonej soczewicy
50 min
średni
02.11.2023
Prosty dal z czerwonej soczewicy to pyszne danie kuchni indyjskiej, przyrządzone na bazie soczewicy, z dodatkiem mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw. Świetnie sprawdzi się na dodatkowy, mniejszy posiłek w ciągu dnia czy kolację. Polecamy amatorom kuchni indyjskiej.
Składniki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 mała suszona papryczka chilli
- 1 (400 ml) puszka mleczka kokosowego
- sól do smaku
- 2 zielone cebulki, drobno posiekane
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżeczki mielonego kuminu
- łyżeczka posiekanych listków kolendry
Jak zrobić prosty dal z czerwonej soczewicy
- Soczewicę umyć w misce, kilkakrotnie zmieniając zimną wodę. Przełożyć na sito i odcedzić.
- Połowę oleju rozgrzać w średnim garnku. Zeszklić cebulę. Papryczkę chilli przekroić na pół i usunąć nasiona (chyba że dal ma być bardzo pikantny). Dodać do cebuli.
- Dodać soczewicę, kurkumę i 750 ml wody i wymieszać. doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na bardzo mały i gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż soczewica zmięknie.
- W międzyczasie w małym garnku rozgrzać pozostały olej. Dodać nasiona gorczycy i smażyć aż zaczną strzelać. Zmniejszyć ogień, dodać zieloną cebulkę i liście laurowe. Smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty.
- Z mleczka kokosowego zdjąć większość tłustej śmietanki i dodać wodnistą część do soczewicy. Dorzucić pozostałe przyprawy. Gotować jeszcze przez 5 minut.
- Wmieszać cebulkę z przyprawami, wyjąć papryczkę chilli. Doprawić solą i podawać na gorąco – dobrym dodatkiem do podania będzie limonka do wyciśnięcia.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze