Prosty makowiec wigilijny na kruchym cieście

Przepis na Prosty makowiec wigilijny na kruchym cieście
Poziom trudnościśredni
Ocena 4.5
Liczba komentarzy 2
02.11.2023

Są ciasta, których po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Taki właśni jest prosty makowiec z kruchą kratką. Klasyka uwielbiana przez domowników i gości – pyszny  i bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i przygotować domową masę makową.

Rada: jeśli zależy wam na czasie możecie wykorzystać kupną masę makową. Ja jednak polecam wam przygotować masę makową własnoręcznie. W przepisie pokazuje jakie jest, to proste.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić prosty makowiec wigilijny na kruchym cieście

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razi potrzeby można dodać niewielką ilość jogurtu, jeśli ciasto byłoby zbyt kruche i nie chciało się dobrze lepić w całość.
  2. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę w celu schłodzenia. Jedna z części może być ciut mniejsza od drugiej, bo będziemy ją cienko wałkować i wykrawać paski.
  3. Mak wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 30 minut. Następnie odkrywamy i zostawiamy, aż całkiem ostygnie.
  4. Mak odcedzamy na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką. Dobrze odciskamy. Następnie nasz mak dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym z odpowiednią nakładką.
  5. Bakalie siekamy drobno i odstawiamy na bok.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej miksując dodajemy stopniowo cukier puder. Odkładamy mikser i dodajemy żółtka, kakao, posiekane bakalie, proszek do pieczenia, mak i aromat. Całość mieszamy delikatnie łyżką.
  7. Formę (o wymiarach około 35 x 24 lub podobną) wykładamy papierem do pieczenia. Połową dobrze schłodzonego ciasta wyklejamy spód formy.
  8. Resztę ciasta należy w miarę cienko rozwałkować i pociąć radełkiem na paski o szerokości ok. 1,5cm. Paski ułożyć na masie makowej, tworząc kratkę. Wystające końcówki obciąć do wielkości blaszki.
  9. Nasz makowiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia: około 45 minut.
  10. Gdy makowiec przestygnie można go oprószyć cukrem pudrem lub posmarować kratkę z ciasta cukrem pudrem wymieszanym z sokiem pomarańczowym (taki a la lukier może być gęsty biały lub tak jak u mnie rzadki, nadający jedynie połysk i smak).

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Darek981 01.08.2022 Mega makowiec. Szczególnie w sierpniu, smakuje extra!
Avatar Michał 29.07.2022 Super na święta