Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Prosty makowiec wigilijny na kruchym cieście
średni
2
02.11.2023Są ciasta, których po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole. Taki właśni jest prosty makowiec z kruchą kratką. Klasyka uwielbiana przez domowników i gości – pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i przygotować domową masę makową.
Rada: jeśli zależy wam na czasie możecie wykorzystać kupną masę makową. Ja jednak polecam wam przygotować masę makową własnoręcznie. W przepisie pokazuje jakie jest, to proste.
Składniki
- Na kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 6 żółtek ze średnich jaj
- 200 g cukru pudru
- 250 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- trochę jogurtu lub śmietany, gdyby ciasto była za kruche podczas wyrabiania
- Na masę makową:
- 300 g suchego maku
- 5 średnich jaj
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa itd)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie: kilka kropli aromatu migdałowego
Jak zrobić prosty makowiec wigilijny na kruchym cieście
- Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razi potrzeby można dodać niewielką ilość jogurtu, jeśli ciasto byłoby zbyt kruche i nie chciało się dobrze lepić w całość.
- Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę w celu schłodzenia. Jedna z części może być ciut mniejsza od drugiej, bo będziemy ją cienko wałkować i wykrawać paski.
- Mak wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 30 minut. Następnie odkrywamy i zostawiamy, aż całkiem ostygnie.
- Mak odcedzamy na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką. Dobrze odciskamy. Następnie nasz mak dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym z odpowiednią nakładką.
- Bakalie siekamy drobno i odstawiamy na bok.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej miksując dodajemy stopniowo cukier puder. Odkładamy mikser i dodajemy żółtka, kakao, posiekane bakalie, proszek do pieczenia, mak i aromat. Całość mieszamy delikatnie łyżką.
- Formę (o wymiarach około 35 x 24 lub podobną) wykładamy papierem do pieczenia. Połową dobrze schłodzonego ciasta wyklejamy spód formy.
- Resztę ciasta należy w miarę cienko rozwałkować i pociąć radełkiem na paski o szerokości ok. 1,5cm. Paski ułożyć na masie makowej, tworząc kratkę. Wystające końcówki obciąć do wielkości blaszki.
- Nasz makowiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia: około 45 minut.
- Gdy makowiec przestygnie można go oprószyć cukrem pudrem lub posmarować kratkę z ciasta cukrem pudrem wymieszanym z sokiem pomarańczowym (taki a la lukier może być gęsty biały lub tak jak u mnie rzadki, nadający jedynie połysk i smak).
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze