Dżem jabłkowo-pomarańczowy

Przepis na Dżem jabłkowo-pomarańczowy
Czas przygotowania40 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Dżem jabłkowo-pomarańczowy to słodki, domowy przetwór, przygotowany z jabłek i soku oraz miąższu pomarańczowego. Taki dżem stanowi świetny dodatek do wielu deserów czy jogurtu naturalnego. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić dżem jabłkowo-pomarańczowy

  1. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać miąższ pomarańczowy, sok i żelfix.
  2. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia, mieszając cały czas. Dodać cukier.
  3. Gotować ok 6-7 minut.
  4. Przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. Można też zapasteryzować gotując słoiku w dużym garnku.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.