Pstrąg z patelni

Przepis na Pstrąg z patelni
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pstrąg z patelni to smażona ryba w chrupiącej panierce. Idealna z dodatkiem ziemniaków i lekką sałatką.

Składniki

  • 4 całe pstrągi, wypatroszone, umyte (po ok. 350 g każdy)
  • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
  • 60 g (1/2 szkl.) mąki kukurydzianej
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cytryny pocięte w kliny lub plasterki, do ozdoby

Promocje na składniki

Jak zrobić pstrąg z patelni

  1. Usunąć i wyrzucić skrzela ryb. Przepłukać ryby pod zimną wodą.
  2. W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać olej.
  3. W płytkim naczyniu wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, solą i pieprzem. Zwiększyć ogień pod patelnią.
  4. Obtaczać ryby w panierce mącznej, a następnie smażyć w rozgrzanym oleju przez około 4 do 6 minut z każdej strony, lub do momentu, gdy mięso da się łatwo rozdzielać widelcem.
  5. Podawać z cytryną.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.