Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pudding chlebowy z suszonymi owocami
90 min
średni
02.11.2023
Pudding chlebowy na bazie chlebka tureckiego z suszonymi owocami to sycąca, słodka potrawa, która z powodzeniem zaspokoi mały głód. Polecamy jako deser lub przekąskę w ciągu dnia.
Składniki
- 1 bochenek chlebka tureckiego (ok. 225 g)
- 55 g suszonych daktyli, posiekanych
- 55 g suszonych moreli, posiekanych
- 55 g suszonych gruszek, posiekanych
- 55 g suszonych jabłek, posiekanych
- 300 ml mleka 2,0%
- 3 jajka
- 2 łyżki brązowego cukru
- ¼ łyżeczki esencji waniliowej
- cukier puder lub kryształ do posypania
- opcjonalnie: orzechy
Jak zrobić pudding chlebowy z suszonymi owocami
- Pokroić bochenek na 10 kromek. Ułożyć połowę kromek w 1,4-litrowym naczyniu żaroodpornym i posypać posiekanymi suszonymi owocami. Ułożyć resztę kromek na wierzchu.
- Podgrzać mleko w małym rondlu, aż przy ściankach zaczną się tworzyć bąbelki. Ubić jajka z cukrem i esencją waniliową w misce lub dzbanku.
- Wlać do tej masy wrzące mleko, cały czas ubijając. Dolać do chleba i owoców. Zostawić na 30 minut, żeby chleb wchłonął część płynu.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 160°C.
- Włożyć pudding chlebowy do piekarnika i piec 40–50 minut, aż się zetnie i przyrumieni.
- Wyjąć pudding z pieca i odstawić na około 10 minut. Podawać.
- Pudding można posypać wybranymi przez siebie orzechami np. pokruszonymi orzechami laskowymi, włoskimi lub migdałami.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze