Pudding chlebowy z suszonymi owocami

Przepis na Pudding chlebowy z suszonymi owocami
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pudding chlebowy na bazie chlebka tureckiego z suszonymi owocami to sycąca, słodka potrawa, która z powodzeniem zaspokoi mały głód. Polecamy jako deser lub przekąskę w ciągu dnia.

Składniki

  • 1 bochenek chlebka tureckiego (ok. 225 g)
  • 55 g suszonych daktyli, posiekanych
  • 55 g suszonych moreli, posiekanych
  • 55 g suszonych gruszek, posiekanych
  • 55 g suszonych jabłek, posiekanych
  • 300 ml mleka 2,0%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ¼ łyżeczki esencji waniliowej
  • cukier puder lub kryształ do posypania
  • opcjonalnie: orzechy

Promocje na składniki

Jak zrobić pudding chlebowy z suszonymi owocami

  1. Pokroić bochenek na 10 kromek. Ułożyć połowę kromek w 1,4-litrowym naczyniu żaroodpornym i posypać posiekanymi suszonymi owocami. Ułożyć resztę kromek na wierzchu.
  2. Podgrzać mleko w małym rondlu, aż przy ściankach zaczną się tworzyć bąbelki. Ubić jajka z cukrem i esencją waniliową w misce lub dzbanku.
  3. Wlać do tej masy wrzące mleko, cały czas ubijając. Dolać do chleba i owoców. Zostawić na 30 minut, żeby chleb wchłonął część płynu.
  4. Nagrzać piekarnik do temperatury 160°C.
  5. Włożyć pudding chlebowy do piekarnika i piec 40–50 minut, aż się zetnie i przyrumieni.
  6. Wyjąć pudding z pieca i odstawić na około 10 minut. Podawać.
  7. Pudding można posypać wybranymi przez siebie orzechami np. pokruszonymi orzechami laskowymi, włoskimi lub migdałami.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.