Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Puree z ziemniaków
20min
średni
02.11.2023
Puree z ziemniaków to tradycyjny i niezwykle popularny dodatek. Dobrze przyrządzone puree ziemniaczane ma kremową i puszystą konsystencję i rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z każdym mięsem i wieloma sosami.
Spis treści:
Składniki
- 1½ kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi, pokrojone
- 125 ml półtłustego mleka
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki crème fraîche
Jak zrobić puree z ziemniaków
- Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć ziemniaki i gotuj przez około 15 minut lub do miękkości. Dobrze odcedź, a następnie wrzuć na patelnię i ustaw na bardzo mały ogień, na ok 1 minutę, aby woda wyparowała.
- Podgrzej mleko i masło na małej patelni lub w mikrofali, a następnie zalej nimi ziemniaki.
- Zdejmij patelnię z ognia i dobrze poduś ziemniaki. Dodaj créme fraîche i wmieszaj drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dopraw pieprzem i szczyptą soli.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze