Puree z ziemniaków

Przepis na Puree z ziemniaków
Czas przygotowania20min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Puree z ziemniaków to tradycyjny i niezwykle popularny dodatek. Dobrze przyrządzone puree ziemniaczane ma kremową i puszystą konsystencję i rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z każdym mięsem i wieloma sosami.

Składniki

  • 1½ kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi, pokrojone
  • 125 ml półtłustego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki crème fraîche

Promocje na składniki

Jak zrobić puree z ziemniaków

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Wrzuć ziemniaki i gotuj przez około 15 minut lub do miękkości. Dobrze odcedź, a następnie wrzuć na patelnię i ustaw na bardzo mały ogień, na ok 1 minutę, aby woda wyparowała.
  2. Podgrzej mleko i masło na małej patelni lub w mikrofali, a następnie zalej nimi ziemniaki.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i dobrze poduś ziemniaki. Dodaj créme fraîche i wmieszaj drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dopraw pieprzem i szczyptą soli.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.