Pyzy z mięsem

Przepis na Pyzy z mięsem
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pyzy z mięsem to tradycyjne danie obiadowe, które zna i uwielbia każdy. Te kluski ziemniaczane wypełnione są farszem z mięsa mielonego, ugotowane i posypane smażonym boczkiem i cebulką. Polecamy.

Składniki

  • 100 g boczku
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 250 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego lub samej wołowiny)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 750 g mączystych ziemniaków ugotowanych w łupinach dzień wcześniej
  • 750 g surowych mączystych ziemniaków, obranych
  • 4 jajka
  • 200 g mąki (plus więcej w razie potrzeby)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 75 g masła
  • olej do smażenia

Promocje na składniki

Jak zrobić pyzy z mięsem

  1. Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć mięso mielone. Przyprawić i odstawić, aby przestygło.
  2. Ugotowane ziemniaki obrać i rozgnieść na puree lub przecisnąć przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i położyć na środku czystej ściereczki. Podnieść cztery rogi ściereczki i delikatnie ją skręcając, wycisnąć nadmiar wody z ziemniaków. Przełożyć je do dużej miski.
  3. Roztrzepać 2 jajka i wymieszać porządnie ze wszystkimi ziemniakami. Wmieszać mąkę. Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Jeśli się klei – dodać więcej mąki, ale małymi porcjami, aż uzyska się odpowiednią konsystencję. Roztrzepać pozostałe 2 jajka i wmieszać do farszu.
  4. Zwilżyć dłonie i podzielić ciasto oraz mięsne nadzienie na 8 równych części. Formować ładne, okrągłe kulki z ciasta, a do środka wkładać nadzienie. Nadzienie musi być dobrze przykryte ciastem. Gotowe kluski układać na mokrym talerzu, aby się nie kleiły.
  5. W dużym garnku doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Delikatnie spychać kluski do wrzącej wody. Natychmiast zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Wyjąć kluski z wody łyżką cedzakową i odcedzić na durszlaku.
  6. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wraz z cebulką.
  7. Podawać posypane boczkiem i cebulką.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.